/ Kiem Zelfstandigen

Vrijheid, onafhankelijkheid, zelfstandigheid. Allemaal redenen om als zelfstandige ondernemer aan de slag te gaan en te blijven.

Een keerzijde van al die vrijheid is veel verantwoordelijkheid en eenzaamheid. Beeldende kunstenaars moeten zelf hun werk aan de man brengen en zorgen dat hun belastingen en sociale zekerheid op orde zijn. Dansers, acteurs, cameramannen en theatertechnici werken vaak op freelance basis. Anderen werken als zelfstandige. Ook mediaspecialisten beginnen vaak met een klein kantoortje aan huis, net als vormgevers,dpt'ers, app-bouwers en andere creatieven.

Kenmerk van al deze kleine zelfstandigen is dat ze niet kunnen rekenen op de zekerheden van een werknemer in loondienst. Geen cao, geen maandelijkse salarisbetaling, geen via het bedrijf geregelde sociale zekerheid. Daar moeten freelancers en kleine zelfstandigen zelf voor zorgen. Geen collega’s om mee te sparren en geen begeleiding bij moeilijke vraagstukken. En daar helpt FNV KIEM graag bij. Persoonlijk advies, producten op maat, trainingen, korting op verzekeringen en een collectief netwerk voor zelfstandigen.

FNV KIEM lobbyt en voert zo nodig actie voor het behoud van de zelfstandigenaftrek. Zoals met de actie 'blijfjijzzp'er' in 2013. En met succes! 65.000 zzp'ers zetten hun handtekening. En de plannen om 500 miljoen euro te bezuinigen op de aftrek voor zelfstandigen ging van tafel. In 2015 voerde FNV KIEM opnieuw actie tegen de mogelijke aftek van de zelfstandigenaftrek door middel van o.a. de petitie 'Handen af van de zelfstandigenaftrek'. Begin juni 2015 spraken de regeringspartijen PvdA en VVD uit dat de zelfstandigenaftrek blijft bestaan. Met FNV KIEM ben je zeker van je zaak!