Boete bij te laat betalen zzp'er

woensdag 10 februari 2016 / Redactie / 7 reacties

Opdrachtgevers moeten zelfstandigen en mkb'ers een extra vergoeding van 8% gaan betalen als hun factuur na 60 dagen nog niet is betaald door de grootbedrijven. De Tweede Kamer stemde dinsdag 9 februari in met dit - samen met ondernemersclub ONL- door het CDA ingediende voorstel.

Afhankelijke positie
De Kamer wil met de extra opslag de ongewenst lange betalingstermijnen die op dit moment worden opgelegd door grootbedrijven terugdringen. Door de betalingstermijnen bewust op te rekken hoeven 'de grote jongens' minder krediet op te nemen. Kleine leveranciers zitten daardoor in een sterk afhankelijke positie, omdat ze vaak maar een paar opdrachtgevers hebben en niet in staat zijn om hier iets tegen te ondernemen.

Blij met steun
CDA-Kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt zijn blij met de steun: "De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen zijn 2,5 miljard euro. Kleine leveranciers hielden hun hoofd amper boven water. Te late betalingen vormden voor mkb'ers en zzp'ers een risico en een grote kostenpost. Het leidde tot liquiditeitsproblemen, doordat zij zelf betalingsachterstanden kregen of rood stonden bij de bank. Ook werd de ruimte om slechtere maanden op te vangen kleiner." Die problemen moeten nu tot het verleden behoren, waardoor kleine bedrijven en zzp'ers meer ademruimte krijgen.

Bron: Stentor

• zaterdag 10 september 2016 / Cindy

Ik heb 3 maanden gewerkt, 1e maand gefactureerd was degene die het moest goedkeuren op vakantie. Dus het bleef liggen. Hij kwam terug inmiddels factuur 2 doorgestuurd toen wilde ze een paar aanpassingen, gedaan, factuur datum had zich perongeluk aangepast automatisch.
    Inmiddels factuur 3 doorgestuurd. Aantal x gevraagd waar factuur 1 en 2 blijft, antwoord is ik keur alleen goed dat doet mijn collega maar ga er achter aan. Nou ja tot op heden niks inmiddels herinnering gestuurd.
    Krijg via de mail terug : factuur juni wordt rond 20 september, factuur jullie rond 20 oktober, factuur augustus rond 20 november. Belachelijk dit ik moet belastingaangifte doen betalen enz. Ik kan niks inkopen mijn huur niet betalen niks.
    Heb hem terug gemaild en gezegd dat het wettelijk verplicht is binnen 30 dagen te betalen en de wettekst er bij gevoegd.
    Hier heb ik echt stress van het is toch te gek voor woorden het is nu sept en nog niks betaald gekregen vanaf juni.

• maandag 09 mei 2016 / Ineke

Ik vind 30 dagen ook te lang!

• woensdag 04 mei 2016 / Lucetje

Ik vind 60 dagen veel te lang wanneer er toch duidelijk 30 dagen is afgesproken en ondertekend ! Waarom 60 dagen wachten op gemiddeld 800/1200 eurootjes

• maandag 15 februari 2016 / Onno

Vallen overheden ook onder het 'grootbedrijf'?

• zaterdag 13 februari 2016 / mark

30 dagen is toch gewoon de norm, hoezo 60 ?

• zaterdag 13 februari 2016 / Hans

Hoe wil je deze maatregel in praktijk afdwingen? Als je van een grote klant afhankelijk bent kun je er moeilijk tegen gaan procederen om tijdige betaling en of de toeslag van 8% op te eisen.

• vrijdag 12 februari 2016 / Djoeke

Geweldig! Maar hoe werkt dit precies in praktijk?

___       _____     ___    __    __   __   __
  ____      / _ \\    / ___//   / _ \\  \ \\ / //  \ \\/ //