Omroepbaas die cao wil versoberen “weet niet waar hij over praat”

woensdag 06 maart 2013 / Redactie / geen reacties

Jan Slagter van omroep Max weet niet waar hij het over heeft als hij pleit voor invoering 40-urige werkweek in de omroepwereld en een versobering van de omroep-cao. Dat zegt FNV KIEM-bestuurder Martin Kothman. “Hij wil kennelijk een schot voor de boeg afgeven voor de cao-onderhandelingen die 19 maart starten. Maar verdiep je dan eerst even in wat er aan de hand is voor je begint te roepen."

Slagter stelde voor de BNR-microfoon dat de cao van de publieke omroep “te goed” is, waar door de loonkosten “steeds meer stijgen”. De gehanteerde periodieken zouden ‘in deze tijd niet houdbaar” zijn en, “als we willen dat er zo min mogelijk mensen worden ontslagen” moet er een standaard veertigurige werkweek komen.

Modaal
“Allereerst weet iedere betrokkene dat invoering van een veertigurige werkweek banen kòst, in plaats van oplevert. Terwijl het nu al ontslagen regent in de omroepwereld”, reageert Kothman.  “Bovendien verdient 95% van de bedoelde omroepmedewerkers tussen de 1500 en 4000 euro. Heel modale salarissen dus. Ook de gehanteerde periodiek is niets bijzonders, maar sluit aan bij wat gemiddeld is Nederlandse salarissystemen. En die 2,5% krijg je niet klakkeloos, zoals Slagter beweert. Presteer je op basis van een beoordeling niet goed genoeg dan kan je ‘m op je buik schrijven.”

Flexkampioen
Kothman wijst er tot slot op dat vaste dienstverbanden in de omroepwereld inmiddels verre van standaard zijn. “Een groot deel van de mensen die onze publieke programma’s maken hebben helemaal niet de zekerheid van een vast contract. Het zijn zzp’ers of ze rijgen korte dienstverbanden aaneen. Saillant daarbij is dat juist Omroep Max de kampioen van de flex is. Allemaal mensen die nooit toe komen aan die door Slagter bekritiseerde periodiek.”

/ Kiem Thema's

• Bezuinigingen Publieke Omroep

vrijdag 20 november 2015

Bij de meeste omroepen zijn reorganisaties en/of fusies aangekondigd als gevolg van de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en Rutte II. De totale bezuiniging op de publieke omroep van 250 miljoen kost 1000 arbeidsplaatsen. Daarnaast bezuinigt de overheid vanaf 2015 nog eens tweehonderd miljoen euro op de publieke omroep. Lees verder