/ Kiem Nieuws

RSS

Btw-verlaging: opgelucht over podiumkunst, zorgen over beeldende kunst

vrijdag 27 april 2012 / Redactie / 16 reacties

FNV KIEM is opgelucht dat de contraproductieve verhoging van de btw op de podiumkunst van het kabinet-Rutte ongedaan is gemaakt door het nieuwe begrotingsakkoord.

Zorgen zijn er echter wel over de vraag of die verlaging ook geldt voor de btw op beeldende kunst. “Dit kan niet de bedoeling zijn van de Kunduz-coalitie”, meent FNV KIEM-bestuurder Caspar de Kiefte. “Podiumkunst heeft dan straks 6% btw en beeldende kunst 21%!”

Gehele btw-verhoging terugdraaien
Het terugdraaien van de alom als averechts beoordeelde btw-verhoging werd mogelijk door de val van het kabinet-Rutte. FNV KIEM drong er bij de Tweede Kamer op aan om deze “kostbare misstap”  ongedaan te maken. “Het is een hele opluchting om te zien dat dat gelukt is voor de podiumkunsten”, aldus De Kiefte. “Maar het moet geen half werk zijn. De Kunduz-coalitie moet zijn karwei afmaken en de gehele btw-verhoging op cultuur schrappen, dus óók op de beeldende kunst.”

Het lage btw-tarief van 6% voor de culturele sector werd in het najaar van 2011 verhoogd naar 19%. Sinds de invoering van de maatregel is de consensus gegroeid dat de verhoging meer kost dan dat ze oplevert: het hindert het cultureel ondernemerschap, doet kunstaankopen en bezoekersaantallen dalen en fnuikt de werkgelegenheid in de sector. De overheidseis aan kunstenaars om in eigen inkomsten te voorzien wordt door de verhoging juist fiscaal ontmoedigd.
 
De Kiefte: ”Met een halve correctie blijven die barrières voor beeldend kunstenaars niet alleen bestaan, ze worden nota bene vergroot. Van 19 naar 21% om precies te zijn, omdat straks het hoge btw-tarief 2 procentpunten verhoogd wordt. Terwijl de reden om de btw te verlagen bij beeldend niet anders is dan bij podiumkunst.”

De totale btw-verhoging op cultuur was destijds ingeboekt voor 100 miljoen euro. Voor de de btw-verlagingsmaatregel in het nieuwe begrotingsakkoord is 48 miljoen euro uitgetrokken.

Teken de petitie die pleit voor een verlaging van de BTW op beeldende kunst.

Print deze pagina

/ Kiem Reacties

 • dinsdag 08 mei 2012 / Vera

  25 jaar zelfstandige beroepspraktijk om zeep geholpen. Ik heb allang geen subsidies meer, ik geef les, doe participatieprojecten en dien de samenleving middels Kunst. Samen leven houdt immers in dat wij ons mens willen voelen, kunst biedt die ervaring. Nu wordt ik 3-dubbel gepakt. Geen subsidies meer voor volwasseneneducatie, hoezo nemen we de markt van de komende 'grijze golf' niet serieus? Dweilen met de kraan open, voor allerlei opvangprojecten, maar de aanpak om vaardigheden aan te leren verdwijnen. Kunst lijkt alleen te vertalen in vermaak, dat is nog 6% waard. Verdieping kost ons 21%. Buurthuizen gaan dicht, ik raak mijn cursussen kwijt. Kortingregelingen vallen weg, ik raak elders ook cursisten kwijt, dus werk. Opdrachtenwerk moet nu voor minder, voor minder dan 20 Euro per uur kan niet. Ik begroot 60 maar de uurtjes tellen door. Schoonheid, dan maar schoonmaakster worden? Woningbouw (heeft tekorten) en Deelgemeentes sluiten, daar gaan mijn opdrachtgevers.
  Kan het voor minder, Kunst is voor het goede doel, je inzetten voor de samenleving. Ik gids mensen en laat onze schatten zien, van het verleden. Hoe zat dat ook weer met Rome en wanbestuur?
  Maar we zijn creatief en ze kunnen nog wat van ons leren. Geen groei maar waarde-economie. Waar is nu eigenlijk echt teveel van?

 • maandag 07 mei 2012 / Vincent van der Feer, Fincent

  Het is wel uit te leggen dat we als kunstenaars van 6% naar 19% BTW moeten. Immers is er voor mij geen verschil tussen een ondernemer die onderbroeken produceert, een Porche produceert of stoelen produceert of welk ander produc dan ook. MAAR! Per 1 Januari moesten we mee omdat we onder de Podiumkunsten "vallen"....... En NU dus ook. Gelijke monniken.... GELIJKE KAPPEN. Dus..... WIJ MOETEN MEE. (DAT MOESTEN WE IN JANUARI OOK!!!! Kunstenaars 6%!!!!!!!

  Kijk ook even op www.fincent.nl als je nog iemand kent die van plan is een mooi Portretschilderij te laten maken.

  Hartelijke groet,

  Fincent
  Vincent van der Feer
  06-28615260
  Ermelo
  mail@fincent.nl

 • zaterdag 05 mei 2012 / Ron&Lies van der Werf

  Ben beeldend kunstenaar in hart en nieren, omzet was voor de crisis mooi,de afgelopen 30 jaar" zelf mijn broek op gehouden", nooit subsidie gehad en was ook niet nodig...... de 19 % "regeling" heeft de combinatie :Kunstenaarschap/ondernemerschap grondig de grond in geboord. Kunstenaar blijf ik tot ik omval,met een laatste spat zal ik gaan, cultuur in de breedste zin van het woord zal altijd bestaan, gewoonweg omdat we niet zonder kunnen, het hoort in de BASISbehoefte van ons menszijn, het is LEVEN :broodnodig op deze polariserende ,waanzinnige en idioot mooie aardkloot.Met de 21% ,die op de agenda staat,draaien we onze cultuur helemaal de nek om.Dan zal de kunst/cultuur weinig meer voorstellen op dit belangrijke gebied in onze samenleving ,op cultureel gebied heeft Nederland toch wel wat in te halen,want we stellen al niet meer zoveel voor,in vergelijk met omringende landen.Hard nodig dit alles te herzien!!!!!!!!!!!!!! PS. de 19% is ingevoerd:01-01-2011.

 • vrijdag 04 mei 2012 / Erik Odijk

  Ik kreeg in Januari nog de tip van de fnv dat m'n tarief best wel met 2,5% omhoog mag... en dat in crisistijd... daar zie je dus vanaf. Ook de btw verhoging neem ik voor eigen rekening, 13% meer afdragen... dat wordt dus nu 15%... Misschien dat ik dan nu toch maar die 2,5% tariefstijging ga toepassen, ga ik er tenminste nog iets op vooruit. Echt veel verkopen doe ik toch al niet, mijn werk is best wel duur. Ik steek er ook veel werk in (omgerekend in uren is het weer helemaal niet duur). Kunst is luxe of een luxe product? Eigenlijk ben ik wel voor een btw. verhoging op luxeproducten, 22% zelfs. Maar dan bedoel ik flatscreen televisies, auto's, kleding, mobieltjes en computers, vliegen, huizen, sieraden, luxe huisraad (en je haar laten blonderen) etc. Dure kunst is automatisch luxe, Damien Hirst kunst, of 1 van de vier schreeuwen van Munch! Maar betaalbare kunst voor mensen die niet echt veel geld hebben is toch een ander verhaal... Dus kom op Nederland. Het laagste tarief voor voeding, een lager tarief voor Cultuur (van een kaartje voor het voetbal tot het kopen van een tekening of schilderij) en een vet hoog tarief op alles wat luxe is en niet duurzaam is! 22 PROCENT!
  Ps. en wat die 'wandelgangencoalitie' heeft geregeld is opportunistische politiek m.i. (vriendjespolitiek)

 • vrijdag 04 mei 2012 / Harry de Leeuw

  Voor het invoeren van de 19% BTW had ik 20 jaar een zelfstandig draaiend atelier waar ik een inkomen uit haalde en belasting over betaalde. Mijn omzet is na de invoering van deze verhoging met tweederde gezakt en zit nu onder de normen. Hierdoor betaal ik geen inkomstenbelasting meer en is de omzet zo laag dat ik ook geen BTW hoef af te dragen. Nu de BTW nog verder omhoog gaat rest mij niets anders dan te soliciteren. Dit heeft eveneens weinig kans daar ik 55jr ben en nagenoeg geen "werkervaring" heb. Deze BTW verhoging gaat in mijn geval en met mij velen anderen de regering een hoop geld kosten in plaats van opleveren en wordt de beeldende kunst in veel gevallen de nek omgedraaid.

 • vrijdag 04 mei 2012 / Tina

  Velen van mijn collega's(ook ik) moeten rond zien te komen van een inkomen rond of onder het bestaansminimum, hoe is het mogelijk dat een regering 13 procent of meer kort op dit inkomen, hoe kun je in je eigen onderneming investeren op deze wijze? Geen enkele bedrijfstak of bevolkingsgroep zou dit zonder slag of stoot accepteren. Sommigen hebben het over linkse hobby's, binnenkort kun je dit vak alleen nog uitoefenen als je een kapitaal op de bank hebt, een welgestelde wederhelft of een extra baan erbij neemt, die ook niet voor het oprapen liggen momenteel.

 • donderdag 03 mei 2012 / Erik

  PS2.

  Belastingtip:

  Doe een performance bij aflevering van werk.
  Doe bijvoorbeeld zelf een dansje of laat jouw galeriehouder een liedje zingen.
  Zie t als podiumkunst en laat de rekwisieten achter bij de klant.

  6%Btw!

 • donderdag 03 mei 2012 / Erik

  PS.

  Biesheuvel van het MKB Nederland noemde een eventuele verhoging van 6 naar 21% Btw voor de kappers funest. Blijkbaar geldt dit niet voor kunstenaars? Zijn zij nu ineens van subsidie-slurpers topondernemers geworden? In een branche die echt wel tegen een stootje kan?

  ...

 • donderdag 03 mei 2012 / Bastiaan

  Ik vind de FNV hier een beetje op een jammere manier in optrekt: een negatief stemadvies uitbrengen voor de partijen die dit akkoord hebben gesloten, het continu hebben over de 'Kunduz-coalitie', niet erg genuanceerd over het akkoord communiceren.

  Ik tel mijn zegeningen: dit is een groot positief verschil als je het vergelijkt met de periode van voor het Catshuis. Ik had er zelfs niet aan moeten denken dat ze wel tot een akkoord hadden gekomen in het Catshuis. Dit akkoord van de voorjaars-coalitie is hopelijk een tussenstap naar een beter Nederland. Waarin misschien ook wel de BTW op beeldende kunst naar beneden gaat.

  FNV, wees niet zo zuur. We zitten momenteel in een slechte economische periode. Schop als je blieft niet zo ongenuanceerd tegen dit soort dingen aan. Stap uit het verleden en ga je gedragen als een nieuwe vakbond die midden in de maatschappij staat!

 • donderdag 03 mei 2012 / Mieke

  Wat ik als beeldend kunstenaar merk van de verdere btw-verhoging? Twee jaar geleden was ik onder de 6%-regeling nog vrijgesteld van afdracht van omzetbelasting omdat mijn omzet net beneden de daartoe gestelde grens bleef. Geen btw afdragen betekende ook geen btw in rekening brengen, en dus waren mijn prijzen vriendelijk. Met de 19%-regeling kwam ik boven die vrijstellingsnorm en moest btw gaan rekenen. Volledige doorrekening aan de klant zou de prijzen met bijna een vijfde verhogen. Dat is riskant, dus verdeel je de smart en lever je zelf ook in. Nu met de 21% betekent dat: nog meer inleveren. Dit tegen de achtergrond van drastisch verminderde subsidies aan tentoonstellingsgelegenheden, bevroren budgetten bij bedrijven en organisaties, huiverige burgers die hun geld liever even bij zich houden dan kunst te kopen. Kortom: het wordt bijna onmogelijk gemaakt om zelfs maar het inkomen van een krantenbezorger uit de kunst te halen, hoe ondernemend je je ook inzet. Laat alsjeblieft die 6% weer terugkomen.

 • woensdag 02 mei 2012 / Kim Bouvy

  En wat gaat KIEM doen, in navolging van de NGA? Brieven schrijven en je zorgen maken, a la, maar wanneer wordt de inkomensuitval bij kunstenaars becijferd? Kan er niet een deelonderzoek door EIM worden gedaan? Het is juist het structureel ontbreken van cijfers waardoor de al magere lobby van kunstenaars geen enkele kans maakt. De podiumkunsten voert aan dat het gelijkheidsbeginsel in geding is door de verhoging, dat podiumkunsten dus ook 'last' heeft van prijselasticiteit bij een kostenverhoging, dat men dan eerder het goedkopere museum binnen zou rennen. Het omgekeerde zal nu aan de orde gaan zijn: musea als onbetaalbare vestigingen, kunstenaars die minder dan niks betaald zullen worden voor hun diensten, of die de BTW verhoging niet aan hun opdrachtgevers kunnen afwentelen vanwege hun BTW vrijstelling. Cijfers die voor de hele beroepsgroep gelden, niet alleen zielige cases, dat hebben we nodig!

 • dinsdag 01 mei 2012 / M.J. Trapman

  Zou het mogelijk zijn om met de kollega's van de podiumkunsten na te denken of we niet gezamelijk een tussen-BTW tarief kunnen ontwikkelen om de collega's van de beeldende kunsten te steunen? Er is immers geen enklele reden te bedenken dan kromme VVD/PVV-praat waarom een deel van de kunstenaars een voordeliger tarief zou mogen hanteren dan de rest. Als we nu ijskoud in de kunsten zèlf een 10% tarief introduceren en dan onderling gelijktrekken? desnoods laten we dat dan door de belastingdienst doen, dan hebben die er nog mooi extra werk aan.

 • zaterdag 28 april 2012 / NGA

  BTW-verlaging ?
  Bij de verhoging van de BTW per 1 januari 2011 zijn de podiumkunsten en de beeldende kunst op een gelijke manier behandeld. De BTW ging van 6% naar 19%.

  De Nederlandse Galerie Associatie gaat ervan uit dat bij het wederom verlagen van de BTW voor de podiumkunsten, deze verlaging eveneens zal gelden voor de beeldende kunst.

  Voor een goed begrip. De galeriewereld pleit niet voor een verlaging van de BTW op alle kunstverkopen. Ze pleit – met de kunstenaars – voor een verlaging van de BTW op de eerste verkoop van een kunstwerk ‘af atelier’: een ‘kunstenaarsregeling’ die tot 2011 altijd zeer goed heeft gefunctioneerd. Dit zou in eerste instantie de kunstenaar helpen. De galerie kon – onder voorwaarden – namens de kunstenaar diens werk verkopen tegen het lage BTW-tarief. Over de galeriecommissie werd vervolgens het hoge tarief berekend.

  Het is tijdens de gevoerde discussies in de politiek en in de media in 2010 een hardnekkig misverstand gebleken dat kunst onder het lage BTW-tarief viel. Dat gold slechts voor beeldende kunst ‘af atelier’.

  De NGA heeft begin 2011 door het bureau EIM een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van de BTW-verhoging bij Nederlandse galeries. Hieruit is gebleken dat de verhoging van de BTW het afgelopen jaar zeer negatieve gevolgen heeft gehad voor de verkoop van beeldende kunst. Daarmee is de marktpositie van zowel de beeldende kunstenaars als de gehele galeriebranche sterk verzwakt. Dit onderzoek wordt op dit moment op verzoek van de NGA herhaald. De resultaten van dit onderzoek zullen eind mei beschikbaar zijn.

  Guus Broos, voorzitter
  Chris Bestebreurtje, vice-voorzitter

 • vrijdag 27 april 2012 / Erik

  Mijn geloof in de politiek is ernstig gedaald..
  Pechtold: een man een man, een woord een woord.
  Die paar euro per kaartje maakt niks uit.
  De honderden euro's verschil bij Beeldende Kunst wel!

  Wat nou ondernemen in de kunst? Btw in amper 2 jaar 15% omhoog!
  Bronsdieven. Brons/metaalprijzen omhoog. Aannemers 6%!
  De kunstenaar blijft dus toch de paria?

 • vrijdag 27 april 2012 / Juul

  Wat is de reden waarom wel de podiumkunsten weer omlaag gaan en niet de beeldende kunsten?Ik ken veel kunstenaars die erg in inkomen gedaald zijn door de crisis en BTW, het haalt de niks op...

 • vrijdag 27 april 2012 / Paul

  Ongelooflijk, net Pechtold gehoord en "misschien komt heet nog wel eens dat de btw op beeldende kunst omlaag gaat". Er is al sinds 1 januari 2011 13 % minder aan omzet. Prijzen kunnen niet omhoog, klanten niezen niet direct voor kunst. Nu moet er nog meer worden ingeleverd. Dat betekent (in bedrijfstermen) faillisement! Dat terwijl de meeste kunstenaars zelfstandig ondernemers zijn, nooit één cent subsidie hebben gehad. Dan maar massaal in de loop van dit jaar naar de sociale dienst!!!

 
      ______  _____    ___   _  _  _  _  
  ___  /_  _// | __ \\  / _ \\ | || | || | || | || 
  /  ||  -| ||- | | \ || / //\ \\ | || | || | || | || 
 | [] ||  _| ||_ | |__/ || | ___ ||| \\_/ || | \\_/ || 
  \__ || /_____// |_____// |_|| |_|| \____//  \____// 
  -|_|| `-----`  -----`  `-`  `-`  `---`   `---`  
   `-`