Pensioenfonds PGB belegde in Libische wapens

dinsdag 22 maart 2011 / Redactie / geen reacties

Pensioenfonds Grafische Bedrijven (PGB) heeft pensioengelden geïnvesteerd in ondernemingen die wapens hebben geleverd aan Libië. Dat meldt PGB op zijn website na berichten in de Nederlandse media.

Op de website van het pensioenfonds is te lezen dat PGB ongeveer € 6,6 miljoen heeft belegd in twee bedrijven die wapens hebben geleverd aan het Noord-Afrikaanse land. Door het geweld van het regime van Kadhafi tegen de eigen bevolking is de levering van wapens aan Libië controversieel geworden.

Beleggingsbeleid
PGB sluit bedrijven die wapens produceren niet standaard uit van het beleggingsbeleid. Het fonds volgt daarbij de lijn van de nationale wetgeving en internationale verdragen. Conventionele wapens en kernwapens worden daarin als noodzakelijke middelen gezien om de stabiliteit en de vrede te kunnen handhaven.

PGB belegt ongeveer 0,6% van zijn vermogen (circa € 75 miljoen) in de defensie-industrie. Niet belegd wordt in controversiële wapens die op grond van inter- nationale verdragen worden uitgesloten zoals anti-persoonsmijnen, clusterbommen en chemische- en biologische wapens. Omdat de banden tussen Libië en Europa goed waren, werd ook geïnvesteerd in ondernemingen die conventionele wapens of onderdelen van wapens leverden aan Libië

Verenigde Naties.
Inmiddels hebben de Verenigde Naties en de Europese Unie de druk op Kadhafi opgevoerd om de macht over te dragen. Zo is een wapenembargo van kracht en wordt door overheden waaronder ook Nederland geen exportvergunning meer afgegeven voor levering van wapens aan Libië. De beleggingen in ondernemingen die wapens leveren aan Libië zijn daarmee strijdig geworden met internationale verdragen. PGB is nagegaan of de twee ondernemingen die eerder wapens leverden, hun leveringen naar Libië hebben bevroren. Dat bleek inderdaad het geval. Het fonds heeft dus geen geld meer belegd in Libische wapens.

Lees ook het bericht op de website van het GBF.

__   _     ______    ______   __   __    ____       ___
| || | ||  /_   _//  /_   _//  \ \\/ //  |  _ \\    / _ \\