/ Kiem Nieuws

RSS

Cao-gesprekken stopgezet door starre houding werkgevers

zaterdag 02 mei 2015 / Redactie / 15 reacties

De vakbonden FNV KIEM, CNV Media en de Unie hebben de stekker uit de onderhandelingen over een nieuwe cao Grafimedia getrokken.

Het KVGO blijft vast houden aan het door hen gewenst gedifferentieerd loonbeleid. Gedifferentieerd loonbeleid, zoals de werkgevers dit willen, wil zeggen dat werkgevers op het bedrijf in overleg met de medezeggenschap beleid maken, waarbij afgeweken kan worden van een centraal met bonden afgesproken loonsverhoging.

Loonafspraken altijd in overleg met bonden
Loonafspraken zijn altijd met bonden afgesproken en daaraan houden wij vast. In een uiterste poging om het overleg vlot te trekken, hebben de bonden nog een handreiking gedaan door aan te bieden dat afwijken van een centrale loonafspraak op het individuele bedrijf mogelijk is, maar dan wel in overleg en met overeenstemming van bonden.

“Dit was niet genoeg voor werkgevers,” zegt grafisch bestuurder Bernard van Iren. “Werkgevers boden ter elfde ure aan dit onderwerp te parkeren en weer te gaan praten over andere onderwerpen. Als bonden zijn we vanaf het begin duidelijk geweest. Verder dan deze handreiking zullen wij op dit onderwerp niet gaan er valt dus niets te parkeren. Daarnaast begrijpen we de werkgevers ook niet: juist door centraal een loonafspraak te maken voorkom je oneerlijk concurrentie op loonkosten, en dat moet werkgevers toch juist veel waard zijn!”

FNVKIEM gaat nu haar leden aanschrijven en vragen om in actie te komen. “Het is jammer dat het zo moet, maar het is niet anders!” vindt Van Iren. “De omstandigheden in de bedrijfstak zijn beroerd en behoud van werkgelegenheid is van groot belang. Maar loonafspraken zijn altijd met bonden afgesproken en daaraan houden wij vast” zegt Bernard van Iren, bestuurder van FNV KIEM.

Lees hier de brief aan leden
Hier vind je het antwoordformulier

Print deze pagina

/ Kiem Reacties

 • donderdag 21 mei 2015 / Riemer

  Het is goedkoop te stellen dat werknemers in moeten leveren wanneer het slecht gaat met een bedrijf.
  De aanbidders van het gouden kalf (werkgevers, top-managers, commissarissen, eigenaren, aandeelhouders, etc.) komen ook niet spontaan aanlopen met een extra beloning als het goed gaat.
  De winsten uit het verleden zijn oneerlijk verdeeld in plaats van goed te investeren naar de toekomst. Innovatie, creativiteit, etc. wordt meestal pas aangewend als het kalf dreigt te verdrinken. Overbetaalde deskundigen worden dan vaak binnengehaald om - tegen schandalige vergoedingen - de zaak te 'redden'. Meestal met een reorganisatie of faillissement tot gevolg. Daarna wordt er lekker doorgemodderd. De mensen aan de top houden hun riante vergoedingen, krijgen keurige oprotpremies en zetten zich daarna binnen een andere organisatie weer enige jaren in voor de volgende riante vergoeding.
  De tering naar de nering zetten is te goedkoop, te eenzijdig en wordt bijna altijd misbruikt door de mensen die de dienst uitmaken.

 • donderdag 14 mei 2015 / Pierre Jongen

  Werkgevers hebben geen moraal en geen enkel fatsoen meer.Zie de vele flex contracten. Zie wat er momenteel gebeurd met de nieuwe flex wet. Vele werkgevers o.a. zelfs ook bij de overheid, weten niet hoe snel ze van goed willende werknemers af moeten komen. Ik ben dus voor actie. Het goed werkgeverschap in Nederland laat te wensen over. Elk bedrijf heeft wel een verborgen financieel "potje".
  Een werkgever kan ook met minder tevreden zijn. Het tegen deel is waar zijn verrijken zich over de rug van hun werknemers die ze beschouwen als een nummer.

 • dinsdag 12 mei 2015 / jantje

  We gaan actie voeren want het CAO loon is minimaal loon en bij veel bedrijven is het gewoon standaard en niks extra. Waar is de grafische CAO die vroeger de beste was, nu verdwijnt alles in de zak van de hoge heren en is de Grafische CAO slechter dan menig CAO

 • maandag 11 mei 2015 / erwin den reijer

  Waarom elke keer een slaris verhogng terwijl de bedrijven steeds minder verdienen. Waarom geen salaris verlagingen om de bedriven te helpen Of een inversterings progamma waarbij de werknemer per maand een bedrag inleg tbv van het bedrijf met een beperkte medezeggingsschap. Zo helpen we onze bedrijven er weer boven op. zie hierboven dat we er niet genoeg mee gaan in de digitaliserende markt, moet er wel geld zijn om deze verandering waar te maken.

  Laat ons meer bezuinigen op de afroming door belastingen, gezien dat nu weer het vakantie geld zwaarder belast wordt. Dus minder belasting betalen zal ook het salaris doen stijgen, ipv het mekkelijk zondebok de "werkgever"

 • zaterdag 09 mei 2015 / Jo

  Ter aanvulling op mijn input hieronder:
  Het is mij veel te gemakkelijk om de financien van een minder draaiend bedrijf op orde te krijgen door alleen maar de lonen te korten. Ik denk dat velen wel tijdelijk salaris in zouden willen leveren als dit hun werkgever uit de rode cijfers zou halen. Maar dat kan natuurlijk niet onbeperkt en zonder overleg met een bond. De meeste OR-en (als er al medezeggenschap georganiseerd is) zijn niet in staat om te beoordelen of de cijfers echt wel zo slecht zijn en of met zo'n ingreep het tij te keren is...
  De CAO geeft altijd het minimum dat voor een functie betaald moet worden, meer mag altijd. En als het echt heel slecht gaat, dan zoeken naar een TIJDELIJKE oplossing samen met de bonden en de werknemers.

 • zaterdag 09 mei 2015 / peter

  Heren bestuurders van de FNV vasthouden aan jullie standpunten...niks toegeven.dan maar ACTIE.

 • donderdag 07 mei 2015 / Jur

  Houd voet bij stuk. Alléén doordat de werknemers gezamenlijke afspraken maken zal er een goeie CAO ontstaan. Laat voor alle bedrijven (werkgevers) duidelijk zijn dat de CAO het minimum is wat er betaald moet worden aan de werknemer. Er staat nergens geschreven dat een werkgever een werknemer niet meer mag betalen. Dus een goed draaiend bedrijf kan zijn mensen rustig meer betalen. Wees niet bang acties te gaan ondernemen, als je het met z'n allen doet kijken ook de werkgevers wel uit wat ze doen en komen ze weer aan tafel. Dit heeft al veel te lang geduurd. Als er een bedrijf is dat financieel moeilijk zit dan kan deze altijd in overleg gaan met de vakbond hoe dit, in een bepaalde tijd, is op te lossen. Zorg dat alle collega's lid van de vakbond zijn wordt je alléén maar sterker van.

 • donderdag 07 mei 2015 / erg@lekkerweer

  Wat een opmerkingen weer, Tuurlijk laat de zwakkere broeders maar barsten??? Volgens mij zijn de zelf verrijkend heren zoals een De Haas en van de Berg. De grootte boosdoeners die kapitalen uit de bedrijven trekken en in eigen zak steken.Laat die nu maar weer eens voor het personeel betalen. Onderhandelaars houd jullie poot stijf.

 • donderdag 07 mei 2015 / mdb

  Zowel de vakbonden als de werkgevers moeten zich de ogen uit de kop schamen. Al bijna 2 jaar zitten werknemers zonder CAO en Vakbonden en Werkgevers zitten elkaar maar te beschuldigen.
  Waar twee vechten hebben twee schuld!!!

  Misschien is het een idee om wat verse (weldenkende)krachten aan de onderhandelingstafel te zetten en op te sluiten tot men een akkoord heeft!

  Politieke spelletjes over de ruggen van werknemers. Schandelijk en verwerpelijk!!!

 • maandag 04 mei 2015 / Rob

  @Jo, je begrijpt het bijna.
  Je hebt inderdaad bedrijven die niet goed hebben ingespeeld op de veranderende markt (de digitalisering). Deze bedrijven kunnen nog maar net (of zelfs niet) het hoofd boven water houden. Grootste kostenpost is waarschijnlijk personeel, dus verhoging van lonen is voor deze bedrijven de doodsteek. De bedrijven die wel hebben ingespeeld op de veranderende markt, die hebben wel de ruimte om te verhogen. Echter de bond heeft gedurende de hele discussie vastgehouden aan een centrale verhoging en dat willen de werkgevers niet.

  Dus nu gaat de bond proberen te staken. Wat volgens mij niet gaat werken (vooral niet bij de zwakkere broeders). Dus ik zeg bond staat buitenspel en zal toch echt met een decentrale cao moeten gaan komen.

 • maandag 04 mei 2015 / bert

  ja jo je hebt gelijk maar wat nu te doen

 • maandag 04 mei 2015 / henri

  GEEN decentraal regelen van loon! Ik betaal contributie aan de vakbond om mijn belangen te behartigen.
  ( C ) OR heeft geen kennis van deze zaken en ik vind dat je collega' s niet moet opzadelen met dit soort verantwoordelijkheden. Tevens zijn or leden niet opgewassen tegen het geweld van werkgevers en hebben geen neutrale onderhandelingspositie.

 • maandag 04 mei 2015 / Jo

  Het is juist helemaal niet begrijpelijk!
  De problemen in de grafische industrie zijn ontstaan door een heel scala aan oorzaken. Bij veel bedrijven is het management er niet voldoende in geslaagd om in te spelen op de veranderingen van de laatste jaren. En de rekening komt dan te liggen bij het... personeel? De problemen zijn niet op te lossen door personeel steeds meer te korten. Als het zo doorgaat wordt werken in de grafische industrie meer een hobby dan een baan. Jongeren kiezen straks niet meer voor de opleidingen, ouderen stromen uit naar andere sectoren, wat blijft er dan nog van "de grafische" over?

 • zondag 03 mei 2015 / Bert

  In actie komen? In de meeste bedrijven werken tegenwoordig veel zzp-ers, mensen met tijdelijke-, of 0-uren contracten en velen zijn niet meer lid van een vakbond. Hoe wil je dan een vuist maken? Veel van die arbeidskrachten zijn niet te mobiliseren. En met een paar man aan de poort ga je de werkgevers echt niet onder druk zetten. Als je al mensen op de been krijgt......Velen zullen bang zijn voor hun baan als zij in actie komen. De werkgevers zijn ook niet gek. Die weten echt wel hoe de vlag er bij hangt en dat de macht van de bonden tot het minimum is gedaald. Overspeel je hand vooral NIET. Dan maar geen nieuwe CAO. Huidige zal niet slechter zijn dan een nieuwe, is mijn mening.

 • zaterdag 02 mei 2015 / Rob

  Het is juist heel begrijpelijk!
  Juist door decentraal loonafspraken te maken bevorder je concurrentie. Ruime loonsverhoging bij ondernemingen waar het financieel goed mee gaat en geen verhoging bij bedrijven waar het (zeer) slecht draait. Dat nivelleert de kosten en zorgt uiteindelijk voor eerlijkere concurrentie.

  FNVKIEM had van het begin volop moeten inzetten op decentraal verhogingen in overleg met de bonden, niet als laatste handreiking! Nu staat FNVKIEM buitenspel. Als je gaat staken bij ondernemingen die er al slecht voor staan, is dat de doodsteek voor de desbetreffende onderneming. 
 _____   _  _   ______  _  _   ______  __  __ 
| __ \\ | || | || /_  _// | || | || /_____// \ \\/ // 
| | \ || | || | ||  | ||  | || | || `____ `  \ ` // 
| |__/ || | \\_/ ||  _| ||  | \\_/ || /___//   | ||  
|_____//  \____//  /__//   \____//  `__ `    |_||  
 -----`   `---`  `--`    `---`  /_//    `-`'  
                     `-`