Webversie RI&E in de lucht

donderdag 20 februari 2014 / Redactie / geen reacties

De webversie van de Risico inventarisatie en -evaluatie RI&E voor de grafimedia sector is sinds deze week in de lucht. De internetapplicatie is ontwikkeld in opdracht van de sociale partners – waaronder het KVGO - die daarmee de ondernemingen een innovatief en gebruiksvriendelijk hulpmiddel op het gebied van veiligheid en arbeidsomstandigheden willen bieden.

De webversie, die al eerder is aangekondigd, biedt een aantal voordelen boven de bestaande stand-alone RI&E.  Zo kunnen nu meerdere mensen binnen één bedrijf de RI&E tegelijk gebruiken en daarbij tevens elkaars werk volgen. Verder kunnen de bedrijfseigen gegevens rond veiligheid en arbo worden vergeleken met die van soortgelijke bedrijven in de sector. Bovendien kan deze RI&E met een tablet ‘al wandelend’ door het bedrijf worden ingevuld, waarbij ook foto’s van de praktische situatie op en rond werkplekken kunnen worden ingevoerd.

De Web-RI&E Grafimedia is gekoppeld aan de Arbocatalogus Grafimedia, het handboek met oplossingen voor de belangrijkste arbeidsrisico’s in de sector. Na het invullen van de RI&E kunnen gebruikers zo direct bekijken welke oplossingen voor hun bedrijfssituatie van toepassing zijn. Tot de nieuwe functionaliteiten behoort onder meer het automatisch genereren van een BHV-plan. Daarnaast is de versie ruimer van opzet en daarmee ook geschikt voor bedrijven in andere delen van de creatieve sector.

De vormgeving van deze nieuwe versie is samen met studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam gerealiseerd. De gebruiker loopt als het ware door een straat en komt dan een drukkerij, een uitgeverij, reclamebureau en andere creatieve bedrijven tegen. Zo kan gekozen worden wat het beste bij de eigen bedrijfssituatie past. Om de opzet en vormgeving optimaal af te stemmen op de wensen van de gebruikers zijn de verschillende ontwikkelstadia voorgelegd aan een klankbordgroep met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers uit de bedrijfstak.

De nieuwe RI&E kan in verschillende versies worden toegepast. Zo is er voor ondernemers die een eerste snelle indruk van de situatie in hun bedrijf willen hebben een ‘light’ versie beschikbaar. Daarnaast biedt de RI&E echter ook opties voor bedrijven die wat arbo betreft verder willen gaan, bijvoorbeeld in de richting van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ook na de lancering van de nieuwe webversie blijft de eerstelijns Helpdesk Arbografimedia beschikbaar. De helpdesk kan werkgevers en werknemers antwoord bieden op vragen op inhoudelijk gebied en rond de automatisering. De Helpdesk Arbografimedia is te bereiken via tel. 020-5435665 of mail info@arbografimedia.nl

_    _      ___      ______   __   __     _____   __   __
| || | ||   / _ \\   /_____//  \ \\/ //   / ___//  \ \\/ //