FNV: flexvoorstel GroenLinks in cao blokkeren

donderdag 15 december 2011 / Redactie / geen reacties

Als de Tweede Kamer deze week toch instemt met het voorstel om werknemers langer en vaker een tijdelijk contract te geven, dan zullen alle FNV-bonden dit aan de cao-tafel ongedaan maken.

Dat hebben de FNV-cao-coördinatoren 14 december afgesproken. De FNV verzet zich al langer tegen de doorgeschoten groei van het aantal onzekere banen. Nu dreigt de Tweede Kamer een voorstel aan te nemen om in plaats van drie tijdelijke contracten er voortaan vier toe te staan.

Hoofdbestuurder Catelene Passchier: ‘Met steun van CDA en PVV maakt GroenLinks van Nederland nu de kampioen van het onzeker werk . De Haagse willekeur regeert. Wij roepen de Kamer op om niet in te stemmen met dit voorstel, maar juist te kiezen voor investering in werkgelegenheid.’

Geen positieve effecten
Vorige week bleek uit onderzoek van minister Kamp dat een tijdelijke verlenging van drie naar vier contracten voor jongeren geen positieve effecten heeft. Werkgevers gebruiken dit niet om meer werknemers in dienst te houden, maar om de flexibele schil van de onderneming groter te maken.

Uithollen van de ontslagbescherming
De FNV vindt het onbegrijpelijk dat deze maatregel die aantoonbaar niet werkt voor jongeren, nu door GroenLinks voor iedereen wordt ingevoerd. Minstens zo opvallend is ook dat de PVV op deze manier meewerkt aan het uithollen van de ontslagbescherming.

Scholing
De FNV is niet onder de indruk van het voorstel van GroenLinks om flexwerkers tijdens hun vierde contract scholing aan te bieden. Passchier: ‘Dat moet wat ons betreft al vanaf contract één gebeuren.’

Werken aan toekomst
De FNV voert dit hele jaar al actie tegen de uitwassen van flexwerk. Structurele werkzaamheden dienen verricht te worden binnen een vast dienstverband. Werknemers krijgen daarmee meer zekerheid en kunnen daardoor werken aan hun toekomst, bijvoorbeeld een hypotheek afsluiten of een gezin stichten.

__    __     ___     __   __   __   __   _    _      ___
\ \\ / //   / _ \\   \ \\/ //  \ \\/ // | |  | ||   / _ \\