Crewbelangen onder de vleugels van FNV KIEM

maandag 03 januari 2011 / Redactie / 2 reacties

De krachten tussen FNV KIEM en de Vereniging Crewbelangen (VCB) zijn sinds 1 januari van dit jaar officieel gebundeld in de vakgroep Crewbelangen. Simone Galavazi, geluidsvrouw én voorzitter van de nieuwe vakgroep is blij met de samenwerking: “Nu we onderdeel van de vakbond FNV KIEM zijn, krijgen we in collectief verband meer voor elkaar en hebben we meer slagkracht en daadkracht in het verdedigen van de ledenbelangen.”

“De film- en televisie wereld is een prachtige wereld om in te werken,” zegt Galavazi. “Ik kan me nauwelijks een interessanter en dynamischer beroep voorstellen dan geluidsvrouw op locatie voor een speelfilm of een documentaire. Maar het is ook een wereld waarin je met, maar ook zonder fatsoen níet oud in kunt worden. Hypotheek, pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, beloning naar ervaring, het zijn allemaal voorbeelden van aspecten waar het voor crewleden ernstig gaat haperen. Dat is al sinds jaar en dag het geval en voor de toekomst ziet het er nog somberder uit.”

Belang
Galavazi: “In de 5 jaar dat ik ben aangesloten bij Crewbelangen verbaast het mij hoe ongekend veel moeite je moet doen om crewleden te overtuigen van het belang aangesloten te zijn bij een belangenorganisatie. Het feit alléén al dat je mensen moet overtuigen.”

In andere branches waar mensen als zelfstandige werken is het vanzelfsprekend dat je je aansluit bij een vakbond/belangenorganisatie. Mede doordat crewleden niet georganiseerd zijn, is er een wildgroei ontstaan in producties (teveel), dagprijzen (te laag of overbetaald voor diegenen met weinig ervaring), contracten (eenzijdig van de producent, het crewlid heeft weinig of niets te vertellen).

Er is geen aanspreekpunt om zaken te regelen of aan te passen. Galavazi: “Op die manier vindt de crew nooit gehoor bij fondsen of de politiek. In de film- en televisiewereld zijn crewleden zich weinig bewust van hun rechten en plichten als zelfstandig ondernemer in loondienst.”

Sprong voorwaarts
Afgezien van naamsbekendheid, wil Crewbelangen ook graag het bewustzijn van en bij de crewleden vergroten.  “Samen met FNV KIEM achten we de kans van slagen een stuk groter. Daarnaast willen we ook graag in gesprek met de producenten, directeuren van fondsen en beleidsmakers in de politiek,” zegt Galavazi.

“Er staat ons heel veel te doen om de Nederlandse film- en televisiewereld professioneler en gezonder te maken. En we kunnen best wat hulp gebruiken. Meer leden bijvoorbeeld. En actieve leden. Door Crewbelangen als vakgroep toe te voegen aan FNV KIEM hebben we dit jaar al één sprong voorwaarts gemaakt. De volgende sprong, aan tafel met de NPO om de aftiteling anders te regelen in plaats van complete afschaffing, staat in de startblokken.”

• donderdag 24 februari 2011 / Judith Suiker

FNV KIEM heeft ook een vakgroep voor acteurs en theatertechnici, dus je zit sowieso goed bij FNV KIEM. Je kunt je via deze site aanmelden. Links boven zit een 'word lid' knop.

• donderdag 24 februari 2011 / Harm Bredero

Ik wilde al langer lid worden van Crewbelangen, maar aangezien ik de laatste 1,5 jaar voornamelijk met theater opdrachten bezig ben vroeg ik me af of dit nog wel zin heeft of dat ik me bij een andere vakgroep moet aansluiten.
    Zo niet dan word ik graag lid.

Groeten van Harm

_____    _    _    _    _    __   __    _____     _____