Belastingdienst ziet af van winstbox voor zzp'ers

dinsdag 15 juli 2014 / Redactie / geen reacties

Staatssecretaris Wiebes van Financiën ziet af van de winstbox voor ondernemers. De eerder aangekondigde winstbox zou een groot nadeel zijn voor zelfstandigen met een laag inkomen. Met de winstbox zouden vrijwel alle fiscale voordelen voor zzp'ers verdwijnen.
De zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zouden geschrapt worden en in plaats daarvoor was het de bedoeling dat er een uniform belastingtarief zou komen zonder aftrekposten. Wiebes ziet af van de winstbox, omdat dit een gecompliceerde operatie zou worden met grote negatieve gevolgen voor de inkomenspositie van ondernemers.

Tot 20.000 euro geen inkomstenbelasting
Op dit moment betalen zzp'ers met een winst tot € 20.000,- vrijwel geen inkomstenbelasting en dat was een doorn in het oog van het kabinet. In eerste aanleg zou de winstbox 500 miljoen euro moeten opleveren voor de staat. Het verdwijnen van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling zou met name voor de lagere inkomens desastreus zijn geweest.

Rechtvaardig verschil
In de brief over het besluit dat de winstbox er niet komt meldt Wiebes dat een verschil tussen de netto inkomens van zelfstandigen rechtvaardig is. Los van het negatieve belastingeffect schrijft Wiebes aan de Kamer dat het uitvoeren van de winstbox een zeer complexe operatie is die niet bijdraagt aan de gewenste administratieve lastenverlaging die het kabinet graag wil. Hiermee is er nog geen eind gekomen aan de pogingen van dit kabinet om de belastingdruk te verkleinen tussen werknemers en zelfstandigen. Het kabinet heeft aangekondigd om een interdepartementaal onderzoek uit te voeren waarbij zal worden gekeken naar de effecten van het fiscale beleid en de problematiek rondom schijnconstructies.

Bron: Stichting ZZP Nederland

__   __   __   __    _____      ___     _____     _    _