Amsterdam leent geld aan zzp’er in armoede

donderdag 26 juli 2012 / Redactie / 1 reactie

Amsterdam gaat zelfstandig ondernemers die door de crisis in financiële nood verkeren bijstaan met lening.  In Amsterdam verdient 18 procent van de zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) onder de armoedegrens. De gemeente gaat deze groep van zo’n tienduizend werkende armen duurzaam ondersteunen via sociale leningen waarmee aanvullende opleidingen kunnen worden bekostigd. Bij succesvolle afronding wordt de helft kwijtgescholden. De regeling is deze zomer van start gegaan.

Het op deze manier inzetten van het sociaal leenstelsel is volgens wethouder Freek Ossel (armoede) uniek in Nederland. Hij noemt de zelfstandig ondernemers economisch gezien “het goud van de stad”. “Maar het zijn vaak trotse mensen die hun zaken zelf regelen en hun hand niet willen ophouden. Ze wachten te lang, tot ze denken: ik ga dit niet redden. Dat moment wil je voor zijn.” Het moet geen instapvoorziening zijn voor zzp’ers die nog maar een maand aan de slag zijn. “Voor hen zijn er andere voorzieningen voor startende ondernemers via de Dienst Werk en Inkomen”, zegt wethouder Andrée van Es (werk en inkomen). “Het sociaal leenstelsel is vergelijkbaar met re-integratie. Het moet leiden naar werk. Dus als de zzp’er beter werk in een andere richting kan zoeken, moeten we dat ook bekijken.”

Vooral de effecten van de economische crisis - meer concurrentie en minder opdrachten - doen zelfstandigen onder de armoedegrens duiken, blijkt uit universitair onderzoek. Uitgerekend is dat een academische opleiding ruim 20 procent in omzet scheelt. Elk jaar ervaring erbij levert 3,5 procent aan extra omzet. Verder is een netwerk van belang. Daarom maakt de gemeente als tweede steuntje in de rug vouchers beschikbaar via de DWI voor zzp’ers in nood voor het inkopen van bijvoorbeeld netwerkadviezen.

Voor het project is drie miljoen euro beschikbaar tot en met 2014. De regeling geldt ook voor werkende armen in loondienst die door een cursus promotie kunnen maken.

Bron: Metro

Meer informatie over ondernemen in Amsterdam

• vrijdag 27 juli 2012 / J.Q. Isidore

Ik heb contact met het DWI zelfstandigen gehad, maar zij waren niet bereid mij uit te nodigen voor een gesprek. Tevens is er geen e-mail gestuurd, dit was wel toegezegd in het gesprek.

Al met al, laten ze je in de praktijk gewoon aan modderen.

__   __    ______   _    _     _____    _    _      ___
 \ \\/ //  /_   _// | |  | ||  |  ___|| | |  | ||   / _ \\