FNV KIEM wil btw-verhoging voor beeldend kunstenaars aanvechten

donderdag 20 januari 2011 / Redactie / 1 reactie

FNV KIEM is boos over het besluit van de regering om de btw-verhoging van 6% naar 19% wel uit te stellen voor de podiumkunst, maar niet voor de beeldende kunst. Dit betekent een harde klap voor de beeldend kunstenaars, die toch al geraakt worden door de bezuinigingen op kunst en cultuur.

Bovendien is het volledig in tegenspraak met het streven van deze regering om kunstenaars te stimuleren marktgericht, zonder subsidie, een renderende beroepspraktijk op te laten bouwen.

Naheffing en boete
De motie van de SP tegen de btw-verhoging is verworpen in de Eerste Kamer en daarmee is de btw-verhoging voorlopig een feit. Dit betekent dat kunstenaars vanaf 1 januari 2011 19% btw moeten rekenen. Wordt dit niet gedaan, dan krijgen zij mogelijk te maken met een naheffing van 13% en met een flinke boete wegens opzet of schuld.

Juridische mogelijkheden
FNV KIEM wil nu, in samenwerking met andere beroepsorganisaties, onderzoeken of er juridische mogelijkheden zijn om uitstel van de invoering te eisen, en heeft hierover contact met een advocaat. Want, vergelijkbaar met de podiumkunstenaars, zijn er veel beeldend kunstenaars die in 2010 al afspraken hebben gemaakt voor kunstwerken, die pas in 2011 geleverd worden. Bij de btw geldt de datum van levering en niet de factuurdatum. Dit betekent dat de prijs voor de particuliere koper fors omhoog gaat.

Voorbeeldsituaties
Irene Helle, bestuurder Kunsten FNV KIEM: “Het is schandalig dat het kabinet en de kamer geen oplossing bieden voor dit soort situaties en daarom willen wij onderzoeken of wij dit juridisch kunnen aanvechten. Wat wij hiervoor nodig hebben is een flink aantal voorbeeldsituaties: kunstenaars die dus in 2010 afspraken hebben gemaakt over de levering van kunstwerken in 2011. Met deze casussen willen wij uitstel van de invoering eisen. “

Ben je beeldend kunstenaar en heb je in 2010 afspraken gemaakt over een kunstwerk, waarvan de levering in 2011 plaatsvindt en ben je uit gegaan van het lage btw tarief? Meld dat dan bij Irene Helle van FNV KIEM via i.helle@fnv-kiem.nl? Het kan hier ook gaan om langlopende projecten, waarvan de levering in delen plaats zal vinden. Hoe meer casussen we hebben, hoe sterker we juridisch staan.

/ Kiem Thema's

• Bezuinigingen kunst en cultuur

donderdag 26 november 2015

De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op kunst en cultuur en hier is nog geen einde aan gekomen. FNV KIEM doet er alles aan om de gevolgen van deze onevenredig grote bezuinigingen zo goed mogelijk op te vangen door bijvoorbeeld het afsluiten van goede sociaal plannen. FNV KIEM bracht ook verschillende partijen bij elkaar om ont… Lees verder

• zaterdag 22 januari 2011 / F. krom

Beste mensen.

Heel blij dat ik iets van mijn vakbond hoor. Ik was al erg verbaasd. Zo´n ingrijpende maatregel en je krijgt geen enkele informatie over de btw verhoging. Niet van de belastingdienst, van de overheid, Kamer van Koophandel, van de vakbond, niemand. Onbegrijpelijk terwijl je dagelijks wordt overladen met niet ter zake doende informatie, bladen, regels, e.d. Het is niet meer dan netjes dat je op de hoogte wordt gebracht over deze wijziging.
    Zelf heb ik niet concreet last van het probleem die jullie willen inventariseren. Ik heb alles in 2010 kunnen leveren en factureren.
    Maar deze maatregel is dramatisch voor mijn inkomen.
    Mede ook (en daar hoor ik ook niemand over) de gevolgen voor de Kleine Ondernemers Regeling. Tot nu toe kreeg ik altijd een gedeelte van mijn BTW terug ivm de KOR. Nu met 19 % kom je gemakkelijk over de 'staffel'grens heen en krijg ik niets meer terug. Hierdoor mis ik ook deze inkomsten ( zo'n 1100 euro per jaar) Ik vermoed dat dit voor veel (beeldend) kunstenaars geldt.

Kortom actie altublieft en ik wil graag het één en ander toelichten.

_    _      ___      ______   _    _     ____     _    _
| \  / ||   / _ \\   /_   _// | || | ||  |  _ \\  | || | ||