Column: ‘Starten in de creatieve sector ‘door Renée van Marissing

dinsdag 22 april 2014 / Redactie / geen reacties

September 2013: “Geachte heer, mevrouw, de Kamer van Koophandel controleert op dit moment of bedrijven die zijn ingeschreven in het handelsregister nog actief zijn. Het blijkt dat uw onderneming niet actief is. Dit signaal levert het vermoeden op dat u op dit moment ten onrechte staat ingeschreven.”

Oktober 2013: “Dag, een aantal dagen geleden ontving ik een brief van de Kamer van Koophandel omtrent het uitschrijven van mijn onderneming. Mijns inziens voer ik wel degelijk ondernemingsactiviteiten en moet mijn onderneming niet worden uitgeschreven. Groet, Renée van Marissing.” “Geachte heer Van Marissing, U geeft aan dat uw onderneming wel degelijk actief is. Wij zullen uw onderneming daarom ingeschreven laten staan in het Handelsregister. Dit zullen wij ook aan de Belastingdienst terugkoppelen. Houdt u er rekening mee dat volgend jaar eenzelfde actie zal plaatsvinden. Als u over het jaar 2013 opnieuw geen inkomsten opgeeft aan de Belastingdienst, dan kunt u volgend jaar opnieuw een brief van ons ontvangen.” “Dag, mijn boekhouder heeft wel degelijk mijn inkomsten opgegeven aan de Belastingdienst. En ik vraag me af waarom u denkt dat ik een man ben. Groet, Renée van Marissing.” “Geachte mevrouw Van Marissing, allereerst onze excuses voor het feit dat wij u een 'heer' noemden. De gegevens en de redenen waarom wij ondernemingen ingeschreven laten staan worden teruggekoppeld aan de Belastingdienst. Hopelijk ontvangt u volgende keer niet onterecht een brief.”

Drie weken geleden belde ik met de Belastingdienst om te vragen waarom ik geen oproep heb gekregen mijn aangifte Omzetbelasting te doen. 'Mevrouw, u voert geen onderneming.' 'Wel,' zei ik. 'De Kamer van Koophandel zegt van niet, u moet bij hen zijn.' Ik heb de Kamer van Koophandel opgebeld. 'Ja hoor, u staat al vanaf 2006 bij ons ingeschreven als ondernemer. Waarschijnlijk verdient u te weinig, dan beslist de Belastingdienst soms dat u geen onderneming meer voert. Belt u hen nog maar eens en laat u niet afschepen, vraag naar een adviseur. Succes.'

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet de beste persoon om tips & tricks te geven over zelfstandig ondernemerschap in de culturele sector, bovenstaande bevestigt dat overduidelijk. Ik denk eigenlijk dat ik op dit moment het slechtste voorbeeld ben van ondernemerschap. En daardoor weer het beste voorbeeld van hoe het niet moet, waar u zeker ook baat bij kan hebben.

Op mijn tweeëntwintigste begon ik met de schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ik op mijn zesentwintigste afstudeerde. Klaar, ik was schrijver. En om een creatief schrijver te kunnen zijn moest ik ook ondernemer worden, schrijvers in loondienst zijn in de creatieve sector zeer zeldzaam.

Sommige mensen zijn geboren ondernemers, ze lijken de regels te snappen, soms zelfs de regels naar hun hand te kunnen zetten. Ze zien het ondernemerschap als een spel, dat ze willen winnen. Soms het ik het idee dat ik 'onderneminkje aan het spelen ben', maar ik begrijp geen jota van de regels van dit spel. Termen als omzetbelasting, Handelsregister en zelfstandigenaftrek zorgen bij mij voor een Pavlov reactie: ik krijg het een beetje benauwd, wil het liefst mijn vingers in mijn oren stoppen en roepen: 'La la la, ik begrijp het niet. Ik wil gewoon schrijven, gewoon woorden tikken op mijn computer en die hoeft wat mij betreft niet aftrekbaar te zijn, als jullie me maar met rust laten.' Kinderachtig ja, ik weet het, en verzetten heeft geen zin.

Nu pas, voor het schrijven van deze column, acht jaar na mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel, denk ik na over waarom ik als een recalcitrante puber reageer op dit hele gebeuren. Waarschijnlijk ligt de oorzaak, net als bij de recalcitrante puber, bij het feit dat ik geen grip krijg op dit stukje van mijn leven, ik ben er nog niet mee vertrouwd geraakt. Ik heb mijn eigen bedrijfje, mijn eenmanszaak, gezien als een formaliteit van de instanties terwijl het Mijn Bedrijf is, het is onderdeel van mijn leven als schrijver.

Oké, dan toch één tip: als je geen talent voor ondernemen hebt, investeer dan in expertise. Betaal een boekhouder, laat je adviseren en informeren, dan hoeft het niet moeilijk te zijn. Maar zorg dat je het zelf in de hand houdt, het is jouw bedrijf.

Renée van Marissing is schrijver van romans, theater en muziektheater. Ze sprak deze column uit tijdens FYI #2 Starten in de Creatieve Sector op vrijdag 11 april 2014 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

______      ___     __   __   _    _     _  __    _____
|      \\   / _ \\   \ \\/ // | || | ||  | |/ //  |  ___||