Betere kansen voor freelancers uit overtuiging

donderdag 05 december 2013 / Redactie / geen reacties

Freelancers die uit overtuiging freelancer zijn of al langere tijd een praktijk runnen, verdienen beter dan freelancers die in deze tijd gedwongen, vaak na ontslag, freelancer worden.

Beide groepen hebben wel te maken met een uitholling van hun juridische en economische positie. Dit staat in het onderzoek ‘Tarieven en auteursrechten, onderhandelingen en toekomstverwachtingen van freelance (foto)journalisten’ dat gedaan is in opdracht van de NVJ en partners.

Betere positie voor freelancers uit overtuiging
De groep freelance (foto) journalisten die uit overtuiging koos voor het ondernemerschap heeft over het algemeen een betere onderhandelingspositie en verdient bijna twee keer zoveel dan freelancers die gedwongen (vaak na ontslag) freelancer worden. Hier staat tegenover dat zij geen betere onderhandelingspositie hebben als het gaat om hergebruik en auteursrecht.

Voor de groep die vanuit een vaste baan nu een freelancepraktijk opstarten, is het zeer de vraag of zij het hoofd boven water zullen houden. Dit heeft deels te maken met de toenemende concurrentie en de sterk dalende tarieven, en deels komt dit voort uit het feit dat hun ondernemerschap geen eerste keuze is.

Tarieven en inkomen sterk gedaald
Verder blijkt uit het onderzoek dat de tarieven de afgelopen jaren sterk gedaald zijn dat freelancers in de afgelopen tien jaar een vijfde van hun inkomen hebben ingeleverd als gevolg van inflatie. Verder wordt er veel onderhandeld over tarieven en worden er weinig afspraken gemaakt over vergoedingen voor hergebruik. 66 procent heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, 88 procent geen werkloosheidsverzekering en 35 procent bouwt geen pensioen op of legt niets opzij voor de oude dag.

Veel overeenkomsten met kunstenaars
FNV KIEM-bestuurder Peter van den Bunder ziet veel overeenkomsten met de positie van kunstenaars. “Onderhandelen over tarieven, inkomensdaling, weinig afspraken over vergoedingen voor hergebruik, niet of onvoldoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, het zijn zaken die allemaal ook bij kunstenaars veel voorkomen. Hier valt nog veel te winnen”.

Lees meer bij Villamedia

_____   _    _    ______    __   __    ____       ___