Een nieuw broedplaatsenbeleid in Amsterdam

woensdag 16 mei 2012 / Redactie / geen reacties

Debatteer mee over het nieuwe atelierbeleid op 23 mei!

Het beleid van Amsterdamse Bureau Broedplaatsen, onderdeel van de gemeente Amsterdam, wordt binnenkort hervormd. Het Bureau heeft tot taak meer betaalbare ateliers en (woon-) werkruimtes voor kunstenaars en broedplaatsgroepen te realiseren. Zij doet dit in samenwerking met verschillende doelgroep- organisaties, stadsdelen, centrale diensten, corporaties, makelaars, ontwikkelaars en banken.

Op dit moment telt Amsterdam ongeveer 115.000 vierkante meter broedplaatsen op zo’n 50 locaties. In deze broedplaatsen werken en wonen duizenden creatieven, kunstenaars, ondernemers en (commerciële) creatieve ondernemers, horeca, in alle soorten en maten.

Veranderingen
FNV KIEM maakt zich grote zorgen over het nieuwe beleid en de toekomst van de kunstbroedplaatsen. Meer en betaalbare ateliers is een goede zaak, maar we zien ook enkele zorgwekkende veranderingen in het beleid die ons zorgen baren. In plaats van selecteren op professionaliteit van kunstenaars die opteren voor een atelier in een broedplaats, wil Bureau Broedplaatsen in de toekomst kunstenaars toelaten op basis van kwaliteit. Daarbij gaat de regel gelden dat kunstenaars niet langer dan 5 jaar een broedplaats of atelier mogen huren, met een mogelijke verlenging naar 10 jaar. Ook zal er volgens het nieuwe beleid meer ruimte moeten komen voor net afgestuurde kunstenaars van de Rijksacademie en de Rietveld, ten koste van de ruimtes van de huidige gebruikers.

Inspraakmoment
Een aantal debatten en bijeenkomsten heeft al plaatsgevonden, maar er staan de komende weken nog een aantal belangrijke avonden op het programma. Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de aankomende weken is de inspraakmiddag of -avond tijdens de commissievergadering die op 30 mei plaatsvindt.

Debatavond
Op die middag of avond kunnen we als kunstenaars en belanghebbenden voor de laatste keer kenbaar maken dat we het niet eens zijn met het nieuwe broedplaatsenbeleid.

Voorafgaand aan deze inspraakavond organiseert FNV KIEM op woensdag 23 mei om 20.00 uur een debatavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Op deze avond gaan belanghebbenden en beslissers uit de politiek met elkaar in debat om voor de laatste keer het nieuwe beleid en de consequenties daarvan aan de kaak te stellen.

Meld je hier aan voor de debatavond op woensdag 23 mei in Pakhuis de Zwijger. De toegang is gratis!

Meer achtergronden lees je in de speciaal door FNV KIEM samengestelde Broedplaatsenkrant. Deze krant wordt verspreid op een groot aantal broedplaatsen en ateliers in Amsterdam en is via deze link te lezen.
Daarnaast lees je meer informatie in het beleidskader en de commissieflap Beleidskader.

_____    ______    _____     ______             _    _
  / ___//  /_   _//  / ____||  /_   _//   ____    | || | ||