Uitgever NDC zegt bonden de wacht aan

woensdag 19 januari 2011 / Redactie / 7 reacties

Uitgever NDC heeft de vakbonden de wacht aangezegd. In een brief heeft de directie van het uitgeefbedrijf aan FNV KIEM, NVJ en CNV Media laten weten dat er sinds 1 januari van dit jaar geen sociaal plan meer is.  Alleen bij grotere reorganisaties zal de NDC-directie de bonden blijven informeren. FNV KIEM, CNV Media en NVJ beraden zich op de ontstane situatie.

Aanleiding voor NDC is de weigering van FNV KIEM c.s. om te onderhandelen over een aanpassing van het sociaal plan op het punt van vertrekvergoedingen. De NDC-directie heeft FNV KIEM, CNV Media en de NVJ in december voorgesteld om de vertrekvergoedingen te maximeren.

Ledenraadpleging
De overgrote meerderheid van de werknemers van NDC wil geen aanpassing van het sociaal plan. Dat blijkt uit een e-mailraadpleging die afgelopen najaar is gehouden onder de vakbondsleden bij NDC. De leden willen dat het sociaal plan in de huidige vorm wordt voortgezet.

De drie vakbonden willen aan die duidelijk uitgesproken wens van hun leden tegemoetkomen door niets fundamenteel te veranderen aan het bestaande sociaal plan.

Maximering
NDC dringt aan op een maximering van vertrekvergoedingen omdat er in het verleden sprake zou zijn geweest van excessen. De bonden zijn van mening dat NDC onder het mom van het aanpakken van excessen, een poging doet om de bijl te zetten in het bestaande systeem van ontslagvergoedingen in Nederland.  Het gaat in de voorstellen om hele lage bedragen.

FNV KIEM c.s. verwijt NDC dat de voorstellen ertoe leiden dat werknemers onder bepaalde omstandigheden minder krijgen dan ze nu via de kantonrechter zouden ontvangen. Na toepassing van de nieuwe, lagere kantonrechtersformule, wel te verstaan. De vakbonden vinden de onderbouwing van NDC ‘tendentieus’ (zie brief).

Verlenging
FNV KIEM, NVJ en CNV Media vinden dat het voorstel van NDC niets te maken heeft met het verlengen van een bestaand sociaal plan of het bestrijden van excessen. De bonden hebben de directie van NDC deze week laten weten dat onderhandelingen over de hoogte van de maximale bedragen geen zin hebben.  Wel wil FNV KIEM c.s. met NDC verder praten over een echte verlenging van het sociaal plan zoals dat tot 1 januari van kracht was.

NDC heeft per brief laten weten dat zij niet wenst in te gaan op het “dictaat” van de drie bonden en dat er sinds 1 januari dit jaar geen sociaal plan meer van toepassing is. Bij reorganisaties van geringe omvang zal NDC met individuele medewerkers en/of de OR zelf proberen om tot afspraken te komen. Bij grotere reorganisaties zal de directie de bonden blijven informeren.

FNV KIEM, CNV Media en NVJ beraden zich op de ontstane situatie en houden de leden hiervan op de hoogte.

• zaterdag 29 januari 2011 / ES

De klagers over de overname van ThiemeMeulenhoff moeten ook kijken naar wat Thieme terug laat vloeien in de kas

• zaterdag 22 januari 2011 / ook even geheim

Dat geheim dat moet tegenwoordig bij NDC.
    Een prachtig bedrijf naar de knoppen geholpen in het Pre v Setten tijdperk.
    Onze oud Directeur draait zich om in zijn graf.
    Je zag het aankomen in de loop der jaren met die geweldige pipo,s die nu de zaak runnen.
    Nu alles afwentelen op het personeel wat er jaren werkt en zich 100% voor dit bedrijf heeft ingezet.
    Het is toch triest dat een prachtig bedrijf door de top naar de bliksem is geholpen.
    Bonden en OR nu poot stijf houden het is toch middeleeuws om mensen die lang bij het bedrijf werken en niet schuldig zijn aan het wanbeleid zo af te schepen

• zaterdag 22 januari 2011 / Alweer geheim

Er valt zo langzamerhand niet zoveel meer te reorganiseren. Echter is er nog wel een grote vergeten groep binnen de NDC. En die houden elkaar angstvallig de handen boven het hoofd. Het is vooral het 'lagere' segment wat het veld heeft moeten ruimen gedurende de verschillende reorganisaties de afgelopen jaren. Nu heeft de directie het over medewerkers die zitten te wachten op zakken met geld, maar dan vraag ik mij toch af wie er de grootste zakken met geld aan het binnen slepen zijn.
    Een project als 3D wat inmiddels anderhalf jaar voortsukkelt en met alle vergaderingen en omzettingen helemaal niets heeft opgeleverd.
    Misschien moeten er nog wel wat meer managers bij. Wordt eens wakker directie!!!

• vrijdag 21 januari 2011 / Ook even geheim

Er zijn bij de overname van thiememeulenhoff mensen riant behandeld en die nu van een goede regeling profiteren. Waaro toch altijd de meest weerlozen. Door de veel te dure overname van ThM is de kas leeg en legt de bank druk op het concern. Arrogantie ten top die reactie. Laat die OR zijn/haar poot stijf houden.

• vrijdag 21 januari 2011 / Sweager

Zou de vertrekpremie van oud-bestuursvoorzitter Jan de Roos (de man van 50 miljoen te veel betaald voor Thieme Meulenhoff)ook gemaximeerd zijn geweest?

• vrijdag 21 januari 2011 / Hou ik even geheim

Waarschijnlijk wil NDC binnenkort een grote reorganitaie op touw zetten en op een goedkope manier van werkgevers af. Ik wil hier niet al te lang over nadenken, want het is natuurlijk ronduit schofterig. En dan de bonden beschuldigen van een dictaat. Niet te geloven. Daarom bonden, hou je poot stijf. Met dit soort morbide praktijken kunnen we niet akkoord gaan. NDC is van een social vriendelijk bedrijf geworden tot een weerwolf. Dat zie je overal op de werkvloer.

• vrijdag 21 januari 2011 / emmy schultz

Sta achter beleid van de vakbond. Geen oprekking van sociaal plan. En huidige ontslagvergoedingen moeten blijven bestaan.

__   _     ______    ______    ______   _____       ___
| || | ||  /_   _//  /_____//  /_   _// |  __ \\    / _ \\