Ultimatum verlopen – vanmiddag actie bij Roto Smeets

woensdag 08 juli 2015 / Redactie / 7 reacties

Vanochtend om 6 uur verliep het ultimatum van de bonden aan de grafische werkgevers. Werknemers gaan nu weer actie voeren voor een fatsoenlijke loonsverhoging, om te beginnen vanmiddag bij Roto Smeets in Deventer.

Het ultimatum volgde op het opnieuw vastlopen van de onderhandelingen op 1 juli. Werkgevers houden halsstarrig vast aan hun eis dat ze per bedrijf loonafspraken willen kunnen maken buiten de vakbond om.

24-uursstaking
Op dit moment overleggen de bonden overal in het land met hun leden over acties.Vanmiddag vindt een ledenraadpleging plaats bij Roto Smeets in Deventer.

Roto Smeets is de grootste drukkerijgroep van Nederland en telt momenteel 6 vestigingen. HR-directeur Richard van den Berg van het bedrijf is tevens voorzitter van de cao-onderhandelaars van de KVGO (de grafische werkgevers).

In Deventer zit de diepdrukdivisie waar grote partijen worden gedrukt, waaronder tijdschriften als Donald Duck en Libelle.

In de eerste weken van juni voerden drukkers en andere grafische werknemers ook op veel plaatsen actie, waaronder poortacties, informatiebijeenkomsten, werkonderbrekingen en een 24-uurstaking in Hoogeveen.

Eindbod
In een ultieme poging om de zaak vlot te trekken hebben de bonden vervolgens een eindbod op tafel gelegd. Daarin zit meer ruimte voor decentraal onderhandelen over loon, waarbij dan wel de bonden betrokken blijven.

In ruil daarvoor vragen de bonden een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2014, 1,5 procent per 1 januari 2015 en een eenmalige uitkering van 300 euro per oktober 2015. De cao zou een looptijd moeten krijgen tot eind dit jaar.

Dit bod is echter door de werkgevers van tafel geveegd.

Krantenuitgevers
Naar aanleiding van de eerdere acties lieten de krantenuitgevers (Persgroep, TMG, NDC en BDU) al weten dat ze het niet eens zijn met het decentraal loonbeleid van de KVGO.

Een veel gehoord geluid onder zowel leden als niet-leden is dat ze niet meer begrijpen waar de werkgevers op uit zijn en dat ze bereid zijn een signaal af te geven.

Ook in veel andere sectoren zijn de cao’s vastgelopen en komen werknemers in actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging en banen met meer zekerheid. Zoals bij de douane, in gevangenissen, bij de ambulances, de politie en sociale werkplaatsen.

Wil je meer informatie of wil je meedoen aan de acties neem dan contact op met het Actiecomité FNV-KIEM, e.janbroers@fnv-kiem.nl

• zondag 12 juli 2015 / day

Naar mijn mening is de eis van fnv kiem niet buitensporig hoog.
    Als je kijkt naar de nieuwe bouw cao waar het ook niet goed gaat is wel een fatsoenlijke prijscompensatie zo zie ik het.
    Evenals de zojuist afgesloten ambtenaren cao waar ook een normale salarisverhoging plaats vindt evenals een eenmalige uitkering van 500 euro bruto.

• zaterdag 11 juli 2015 / P.Innokio

Misschien eens handig om uit te leggen hoe een commissie CAO zaken werk en wat de vastgestelde eisen zijn als ze dispensatie willen. Ik kan me voorstellen dat bonden "overruled" kunnen worden.

• woensdag 08 juli 2015 / Robbie

Beste FNV

Kunnen jullie deze eis volgens de KVGO "bonden willen bij het bedrijf aan tafel zitten en meepraten over alle factoren die de loonruimte mede bepalen, zoals investeringen, leningen, opleidingen, bedrijfseigen regelingen en reorganisaties" niet laten varen, en aan de voorgestelde loonsverhoging vasthouden?

Dan moet er uit te komen zijn.

• woensdag 08 juli 2015 / Luuk

Stop met liegen en chanteren, ga nu eerst eens fatsoenlijk praten. Zie website KVGO.

• woensdag 08 juli 2015 / Ben benieuwd

Het is in ieder geval een goede zaak dat de grote vier dagbladkrantenbedrijven de vakbonden hebben uitgenodigd om dan maar een loonafspraak te maken voor alleen die bedrijven en misschien wel een separate CAO. Afspraak op 15 juli!!!
    Het KVGO kan nu wel stoppen!

• woensdag 08 juli 2015 / Ik wel

Als je nu niets doet krijg je nooit meer een loonsverhoging!

• woensdag 08 juli 2015 / Snap het niet meer

Is misschien ook handig om de "stakers" de eventuele gevolgen van zo'n actie goed uit te leggen!?!?!?!?

_    _      ___      ____      _____     _____     _____
| \  / ||   / _ \\   |  _ \\   |  ___||  /  ___||  |  ___||