/ Kiem Nieuws

RSS

Woensdag 24 september informatiedag cao-Grafimedia

dinsdag 19 augustus 2014 / Redactie / 20 reacties

De cao-Grafimedia is inmiddels al geruime tijd verlopen en er wordt al een tijd onderhandeld over een nieuwe cao. Aan deze onderhandelingen gingen vele besprekingen over een totaal nieuwe cao (in de volksmond de “comfortabele arbeidsovereenkomst” genoemd) vooraf.

Afgelopen voorjaar is er een conceptversie van deze nieuwe cao gemaakt, die nu mede de input voor de onderhandelingen over de nieuwe Grafimedia cao is.

Landelijke informatiedag
Op 24 september organiseert FNV KIEM in Nunspeet een landelijke informatiedag waarop bestuurders en vakbondsadviseurs van FNV KIEM je op de hoogte stellen van de stand van zaken.

Verslechtering
Werkgevers en bonden leken eerder al tot overeenstemming te zijn gekomen in de cao-onderhandelingen. “Maar kort nadat de nieuwe cao door partijen in concept overeengekomen was, kwamen werkgevers met nieuwe aanvullende voorstellen die een negatieve uitwerking hebben,” legt bestuurder Bernard van Iren uit. “Zij willen nu opeens onder meer verslechteringen van de klokurenmatrix en een verslechtering ten aanzien van de tegemoetkoming door werkgever van opleidingen. En dat nota bene vlak nadat we hier afspraken over hadden gemaakt!”

“Daarnaast willen werkgevers absoluut alleen maar afspraken maken als er onder aan de streep geen arbeidskostenstijging is, en dat gedurende de hele looptijd (3 jaar!) van de cao. Ook willen de werkgevers de premieverdeling pensioen veranderen naar 50/50, wat nu 65/35 is,” zegt Van Iren.

Fatsoenlijke loonsverhoging
FNV KIEM wil onder meer een fatsoenlijke loonsverhoging (2,5% per 1-7-2014, 1,5% per 1-1-2015 en 1,5% per 1-1-2016) tijdens de looptijd (3 jaar) van de cao, een ruimere 80/90/100 maatregel, goede opleidingsafspraken, overlegpartner zijn bij decentrale afspraken t.a.v. primaire arbeidsvoorwaarden en last but not least: alle huidige werknemers moeten hun huidige rechten vanuit de oude cao mee kunnen nemen naar de nieuwe cao.

Verbijsterend
“Over bovenstaande voorstellen zijn wij al maanden aan het onderhandelen,” zegt Van Iren. “Dat schiet maar niet op! Werkgevers wilden eerst niet onderhandelen, vervolgens na maanden weer wel. Toen we eindelijk formeel aan het onderhandelen zijn gegaan, zijn we tot op heden inhoudelijk niet verder gekomen dan het uitwisselen van elkaars voorstellen. Inmiddels zijn we op een punt beland waarop werkgevers onze voorstellen verbijsterend vinden, wat geen recht doet aan de situatie in de sector en absoluut ongegrond is. Sterker nog: juist door de slechte situatie in de sector brengen wij (heel) veel geduld op, komen we met alleszins redelijke voorstellen en hebben we begrip voor het feit dat niet alles kan. Maar het houdt wel een keer op.”

Na de laatste onderhandelingen heeft de delegatie van FNV KIEM een stuk op de website gezet met daarin de inhoudelijke voorstellen van beide partijen en daaruit voortvloeiend de conclusie getrokken dat partijen mijlenver uit elkaar liggen. Niet zo heel gek, gezien de verschillen, lijkt ons!

Wij beginnen al deze vertragingen meer dan zat te worden en nodigen je uit om je mening te laten horen. Op 24 september zullen wij je verder informeren en horen we graag wat je ervan vindt. Noteer deze dag (vanaf 16 uur tot ongeveer 21 uur)) alvast in je agenda en neem vooral je collega mee. Laat zo massaal mogelijk zien dat het je nu menens is en dat ook jouw geduld op begint te raken! Verdere informatie over het programma volgt, houd daarvoor www.fnvkiem.nl in de gaten. 

Aanmelden
Opgeven kan nu al via: e.janbroers@fnv-kiem.nl  met vermelding van NAW gegevens + bedrijf.

 Want nog altijd geldt: De cao….die doen we samen!

Print deze pagina

/ Kiem Thema's

 • De comfortabele arbeidsovereenkomst creatieve industrie

  donderdag 22 januari 2015

  Het project Comfortabele Arbeids Overeenkomst Creatieve Industrie is een initiatief van cao-partijen in de grafimedia en uitgeverijen, waaronder FNV KIEM. Belangrijkste doelstelling van het project is een nieuwe cao Creatieve Industrie te ontwikkelen die is afgestemd op de situatie binnen grafische ondernemingen en uitgeverijen. Lees meer over de comfort… Lees verder

/ Kiem Reacties

 • dinsdag 30 september 2014 / kuup

  goededag heren van fnv kiem ik kan niks lezen hoe het zit met de cao is het nu rond of niet want als het nu niet goed komt met de cao wat dan te doen dus niet aan de klokurenmatrix komen zo laten als hij is en hoe zit het met de lonsverhoging dit zijn twee belangrijken dingen dus heren laat wat van julij horen.

 • woensdag 24 september 2014 / kuup

  hoe zit er mee is het tijd voor een staking of niet !!!!!!!

 • zaterdag 20 september 2014 / van de veen

  Beste meneer van Iren,mooi dat de vakbond ons tegemoet gaat komen voor de tussenliggende maanden 1-8-2013/1-7-2014 en wij rekenenen op zo'n 500 euro netto{bescheiden bedrag toch]compensatie alvast bedankt Heer van Iren ook namens mijn collega's

 • zaterdag 20 september 2014 / van der veen

  Beste heer van Iren, i.v.m.uw reactie maak ik erop uit dat wij de VAN JULLIE FNV BESTUURDERS van 1-8-2013 tot en met 1-7-2014 eenmalig 500euro NETTO krijgen onze hartelijke dank ook namens mijn collega's.

 • dinsdag 16 september 2014 / Bernard van Iren

  beste mensen:
  een loonsverhoging vragen per 1-7-2014 betekent niet dat we een jaar "vergeten". we vragen 2,5% verhoging per 1-7-14, dat is ruim boven de inflatie van 2014, waarmee we (deels) weer het jaar achterstand goedmaken. Verder nodig ik jullie van harte uit om aanwezig te zijn op Grafimediadag 24-9, dan kunnen we met elkaar overleggen hoe nu verder! want......de cao, dat doen we samen!

 • donderdag 11 september 2014 / PANTA RHEI

  FATSOENLIJKE LOONVERHOGING VANAF 01-08-2013 DUS NIET VANAF 2014, GEEN AANPASSING KLOKURENMATRIX OF ANDERE VERSLECHTERDE MAATREGELINGEN.

  DE TIJD VAN SLAP OUWEHOEREN MOET MAAR EENS VOORBIJ ZIJN, INFORMATIEDAG ALLEMAAL MOOI EN AARDIG MAAR WAT MIJ BETREFT
  MAG ER EEN LANDELIJKE 24 UURS STAKING GEORGANISEERD WORDEN EN
  DE WERKGEVENS EENS RAKEN WAAR ZE ONS AL JAREN RAKEN.

 • vrijdag 05 september 2014 / Hans Robijn

  Hallo,

  Graag beantwoord ik onderstaand deze vraag: "Hoe zit het met drukkerij ten Brink en Wilco. Heeft Wilco TB niet overgenomen en wat zijn de uiteindelijke consequenties?".

  Het klopt dat Ten Brink Meppel is overgenomen door "De boekgroep B.V.". Consequenties heeft dat vooralsnog niet. Alle rechten en plichten zijn van de verkoper (Ten Brink) overgegaan op de koper (De Boekgroep).

  Met vriendelijke groet

  Hans Robijn
  Vakbondsadviseur FNV KIEM

 • maandag 01 september 2014 / John

  Hoe zit het met drukkerij ten Brink en Wilco. Heeft Wilco TB niet overgenomen en wat zijn de uiteindelijke consequenties?

 • maandag 01 september 2014 / Joost

  Ook voor de krediet-crisis kregen we al minimale loonsverhogingen omdat het zo slecht ging. Tijdens de crisis was hier best wel begrip voor vanuit het personeel. Maar nu de economie weer aantrekt moet het toch een keer afgelopen zijn? Alle maandelijkse uitgaven stijgen de pan uit, maar wij krijgen dat al jaren niet of nauwelijks gecompenseerd. Ik ben blij dat mijn vrouw werkt (buiten de Grafische, gelukkig), zodat ik nog een plakje worst op m'n brood kan doen...

 • woensdag 27 augustus 2014 / john

  leden van fnv kiem ik vindt dat er maar wienig reacties zijn hoeveel leden zijn er nog of is dit alles laat wat van julij horen want dit kan toch niet

 • dinsdag 26 augustus 2014 / kuup

  RvdB van roto smeets groep loop naar de klote met je belachelijk voorstel fnv kiem ga voor alles anders de toko plaat gooien en dan voor lang want de leden zijn het spuug zat !!!!!!!!!!!

 • dinsdag 26 augustus 2014 / jantje

  AAN FNV KIEM JONGENS HET IS GENOEG GEWEEST HET IS NU OF NOOIT DUS GA VOOR ALLES WAT JULIJ VOORSTELLEN EN ZEKER NIET MINDER WANT ALS JULIJ WILLEN STAKEN WEERT DOET MEE

 • maandag 25 augustus 2014 / Henri

  Gezien de halfjaarcijfers van RSG en de intentie om te fuseren met een nog onbekend bedrijf zie ik waarom RvdB de opdracht heeft om de lonen te laten kelderen voor degenen die het brood verdienen.Buitenlandse bedrijven willen gelijke lonen om onrust te voorkomen in hun eigen tempel en dus moet er door de werknemers van roto minder verdient worden. Dit houdt in, zoals ik eerder heb aangegeven, dat de rest van grafisch Nederland onder druk komt te staan. RvdB zit er niet voor het KVGO maar voor zijn eigen zak en die van zijn baasje. Het KVGO doet in dit helemaal niet mee en wordt gebruikt door rotosmeetsgroep. Een inkomensverlies leidt er tevens alleen maar toe dat de volgende reorganisatieronde niet te duur wordt.
  FNV Kiem doe wat je moet doen en ga voor alles wat je voorstelt. De arbeidsplaatsen verdwijnen toch gezien de ontslagen de laatste jaren.

 • donderdag 21 augustus 2014 / erg@erglekkerweer

  Heren FNV onderhandelaars: de Haas en van de Berg (rsdb) willen hun medewerkers. 160 uur langer laten werken zonder te betalen. (Phanta Rhei) van Iren vind dat nog goed ook ???
  Laat de flexibele CAO aub vallen. Roverskapitein van de Berg. heeft al door laten schemeren. dat vrije dagen, de klok uren matrix het weekend feestdagen. voor hem niet belangrijk zijn. Functieomschrijvingen worden herschreven. ze kunnen wel met minder geld.van de Berg verdiend 16.000 euro per maand

  Laten we Staken voor een goede beloning, weg met die nieuwe CAO. dat word ons einde en het einde van FNV Kiem

 • donderdag 21 augustus 2014 / vico

  o ja erwin je vergeet dat als je baas vraagt of je geld in wil leveren het bedrijf toch wel over de kop gaat en je je personeel alleen maar in grotere problemen brengt want als je geld inleverd en je komt op straat te staan is je uitkering ook weer lager maar ja wat kan jou dat schelen als baas zijnde het blijkt wel dat je niet echt weet wat je allemaal zit te raaskallen echt een baas met oog kleppen net zo als de rest beetje jammer

 • donderdag 21 augustus 2014 / vico

  die erwin moet niet zo uit zijn nek lullen met nullijn of inleveren krijg al jaren lang huurs verhogingen en bezuinigingen alles wordt duurder maar amper een loonsverhoging dan ga jij toch lekker voor het zelfde geld of minder nog meer uren draaien ik werk al 42,5 uur per week vind ik wel genoeg GEK BEN JE

 • dinsdag 19 augustus 2014 / karin

  Ik merk en lees dat er veel commentaar is over de onderhandelingen over onze CAO. Aan de heer Erwin wil ik zeggen dat we al jarenlang hebben ingeleverd en geen loonsverhogingen hebben gekregen, de nullijn is ons welbekend, kom dus niet aan met nog eens die nullijn, het wordt tijd dat we er eens wat bij krijgen in plaats van weer inleveren!
  Misschien is het zinvol dat als iemand hier reageert hij/zij de reactie even door de spellingscontrole heen gooit, want het zit vol met taalfouten....

 • maandag 18 augustus 2014 / jantje

  ik ben het niet eens met erwin weet niet hoelang hij in de grafi is maar als we nu inleveren en dan de straat op gaan ben je een dief van je iegen rsdb heeft in mijn oogen geld genoeg want anders had onze ceo ook geen bonus gekregen dus fnv ga voor alles en blijf af van de klokurenmatrix anders gewoon de BUK erin !!!!!!

 • vrijdag 15 augustus 2014 / erwin

  Faillissementen zijn aan de orde van de dag en de FNV zit maar te eisen dat er een fatsoenlijke loonsverhoging moet komen. Waarom??? zie mijn personeel er geen boterham of vakantie er minder om nemen. Waarom pleiten we niet voor een loonsverlaging of meer uren werken voor het zelfde salaris, zodat de grafische bedrijven wat meer vlees op hun botten krijgen. Wat heeft het voor zin om een salaris verhoging te eisen als er niet eens voldoende geld is voor het merendeel van de bedrijven om de salarissen uit te betalen.

  Waarom altijd verhogen en niet verlagen of gelijk houden en de mensen zo aan een baan helpen. Moeten we Bernard van Iren geloven, of praat deze vaar eigen gewin, zodat hij na een aantal jaar de vruchten kan plukken (graaien)zoals Wim Kok. (krijg trouwens dat kwartje nog terug)

  Maar zoals ik op zoveel sites leest wanneer mensen iets moeten inleveren, je beter het bedrijf kan laten kapot gaan in plaats van een lagere salaris (of gelijke) te accepteren zodat je bij faillissement met een hogere salaris de WW in gaat.

 • maandag 11 augustus 2014 / Henri

  Met name de verslechtering in klokurenmatrix schiet me in het verkeerde keelsgat. Alles wat met ploegendienst te maken heeft moet enkel en alleen door ploegendienstmedewerkers beslist worden en niet door dagdienstmedewerkers. Voorts komt er een redelijk bedrag vrij voor opleiding en scholing. Hopelijk wordt dit goed besteedt en vloeit het niet naar de werkgevers als opbrengst. En houdt vooral de ( C )OR weg van de afsprakentafel.

 
 _ __   ___  __  __   ___   _ __  _  _  
 | |/ //  / _ \\ \ \\ / //  / _ \\  | |/ // | || | || 
 | ' //  / //\ \\ \ \/ //  | / \ || | ' // | || | || 
 | . \\ | ___ || \ //  | \_/ || | . \\ | \\_/ || 
 |_|\_\\ |_|| |_||  \//   \___//  |_|\_\\ \____// 
 `-` --` `-`  `-`   `    `---`  `-` --`  `---`