/ Kiem Nieuws

RSS

Principeakkoord Grafimedia cao

dinsdag 18 mei 2010 / Redactie / 21 reacties

FNV KIEM, CNV Media, de Unie en de werkgeversdelegatie zijn op woensdag 12 mei een principeakkoord overeengekomen voor de nieuwe Grafimedia cao. De cao, die met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 februari 2010, heeft een looptijd van twee jaar en zet vol in op scholing. De werknemers krijgen, ondanks de crisis in de sector, per 1 juli 2011 en per 1 januari 2012 een structurele loonsverhoging van 0,5 procent.

Kleine structurele loonsverhoging
Dat de sector er financieel gezien niet rooskleurig voor staat is geen geheim. De werkgevers hielden in eerste instantie dan ook vast aan 0 procent loonsverhoging. “We hebben toch nog een kleine structurele loonsverhoging losgekregen,” zegt Bernard van Iren, bestuurder FNV KIEM.

Scholing is het toverwoord
Daartegenover staat een fors scholingsprogramma. Alle werknemers krijgen een persoonlijk opleidingsbudget van 2 procent van de loonsom. De opleidingen hoeven niet gerelateerd te zijn aan het werk dat de werknemer nu doet. De werknemers die een opleiding volgen krijgen per jaar één verlofdag. Wie zijn diploma haalt krijg ook nog een vergoeding van 100,- euro.

Mobiliteitscentrum verder geprofessionaliseerd
De cao-partijen geven het GOC de opdracht om voor 31 december 2011 een vakopleiding voor drukkers en nabewerkers te ontwikkelen. “Op die manier garanderen we continuïteit in de sector waar vakmanschap zo belangrijk is,” aldus Van Iren. Het mobiliteitscentrum C3 dat in 2009 in het leven werd geroepen door de cao-partijen, wordt verder geprofessionaliseerd en krijgt een actievere rol in werknemers begeleiden van werk naar werk.

Overuren
In de Grafimedia cao was al een regeling opgenomen hoe om te gaan met meeruren (overuren). Daar komt nu een minderuren regeling bij. Als er tijdelijk minder opdrachten zijn dan kan de werkgever besluiten om personeel minder uur in te zetten in een bepaalde week. Per kwartaal moet er gemiddeld wel per week 36 uur gewerkt zijn.

Creatieve cao
Over twee jaar willen de cao-partijen dat de Grafimedia cao overgaat in de creatieve cao. Cao-partijen hebben afgesproken de looptijd van deze cao te gebruiken om de creatieve cao vorm te geven.

Principeakkoord grafimedia cao

Print deze pagina

/ Kiem Reacties

 • zondag 22 augustus 2010 / Rene schouten

  Blij dat ik werk heb

 • zaterdag 29 mei 2010 / jdr

  dit jaar toch de nul lijn gehouden de baas WEER gewonnen
  en nu gaan we het goc ook geld geven dan hebben die teminste ook werk,opleiden wie dan ik loop al 40 jaar mee ik zie geen jongeren in de ploegen dienst werken (5ploegen) die zijn toch niet gek.
  NU maar wachten wat er door de regeering door strot gedouwdt wordt
  En 2% aan het GOC geven is weg gegooid geld de baas neemt toch geen hond aan in deze TIJD......

  BEN GULLUKIG GEEN LID MEER

 • maandag 24 mei 2010 / G.W. Gouma

  Niet te geloven het nieuwe principe akkoord.
  Ik zal toch eens moeten kijken op welke kosten, contributies ik nog kan bezuinigen

 • maandag 24 mei 2010 / Henk

  Bij dit accoord bekruipt mij een heel raar gevoel.Meer werkdruk door minder mensen aan de machine en overal maar inleveren afgelopen jaren is van brussel veel weg geplukt onder het motto opleiding nu komen de min uren dit is me niet duidelijk en wel hierom hoeveel tijd vantevoren kan dit ingezet worden,een dag een week of een kwartaal en hoe los je week weekend uren op en wat blijft er over van het sociale leven.Graag een reactie hoe het geregeld is in de min uren voor ik een stem uit breng.

 • zaterdag 22 mei 2010 / Bruin58

  Ik heb al meerdere reacties gegeven maar hier heb ik er nog één. Dit komt van onze eigen FNV-Kiem site.

  ‘Alle Nederlandse Persgroep-titels vorig jaar winstgevend’

  En waar gaat de winst naar toe? Juist ja, in de zakken van........

 • vrijdag 21 mei 2010 / Henk

  Aan Bernard van Iren,
  je geeft aan dat de CAO belangrijk is. Ik heb vandaag de info gekregen met de mogelijkheid om te stemmen of ik akkoord ga of niet. Nu ben ik benieuwd in hoeverre de stemmen tellen die wel reageren d.m.v. het stembiljet en tellen de stemmen van diegenen die niet de moeite nemen om het biljet in te vullen ook, onder het motto "wie zwijgt stemt toe". Het `Werkgelegenheidsplan van de Rotosmeetsgroep` stuitte ook op veel reacties van mdewerkers die het niet eens waren met dit plan, de kogel ging echter wel door de kerk. Dus, Bernard, wat weegt zwaarder bij ons bestuur, de stemmers of de niet-stemmers?

  Opleidingen; tot voor kort was er de compensatie voor opleidingen vanuit Brussel. De meest idiote redenen werden aangegrepen om maar aan de uren te komen voor deze vergoeding. Nu plukken de werkgevers van de loonruimte, die er is, twee procent af. Gezien de vergrijzing in de grafische sector, hoeveel mensen denk je dat er aan de opleidingshype mee willen/kunnen doen?

  Graag had ik een antwoord van jou via deze site. In het verleden kreeg ik nl. nooit een reactie terug van het bestuur.

 • vrijdag 21 mei 2010 / I. Jonker

  Wat een trieste bedoening dit akkoord!
  De grafische sector had ooit een goede Bond en een goede Cao.
  Ik werk sinds '93(en ook lid van de bond) in deze sector en zie het alleen maar minder worden.(wil niet weten hoe de oudere garde het ervaart)
  Elke keer als er weer een nieuwe Cao werd afgesloten had je zoiets van.....
  En weer proberen ze ons blij te maken met een dode mus.
  En wat nou loonsverhoging?
  Dit is te triest voor woorden!
  De bedragen die we de afgelopen jaren er bij hebben gekregen kunnen niet eens door als inflatie correctie.
  Inflatie correctie is het minimale wat een bond voor je binnen moet halen.
  En zodra de economie weer een beetje draait vult het kader en de directie zijn zakken.
  En kan het andere personeel zich suf overwerken en ziet daar niks van terug.
  Het bedrijf waar ik werk heeft in 2007 een goede winst gemaakt en heeft 2008 nog nooit zo goed gedraaid!
  Maar heeft bij ons de winstuitkering die we zouden krijgen door de neus geboord en in een investerings projectje gestoken.
  2009 was ook netjes en 2010 ziet er ook weer goed uit.
  Wij zijn toch ook grafimedia zo multimediaal vooruitstrevend en dergelijke?
  Maar om je mening te geven over deze flut moet je nog gewoon......
  Een brief versturen....
  Lang leve de vooruitgang!
  Vind je het gek dat niemand meer in deze sector wil werken en goede vakmensen hun heil ergens anders gaan zoeken.
  Wat je al een tijd ziet gebeuren is dat goede mensen waar de baas blij van wordt maar het onvoldoende beloont op allerlei fronten hun heil ergens anders gaan zoeken.
  Het is een mooi vak maar een goed belegt broodje is ook erg lekker...
  Helaas moet ik ook constateren dat de nieuwe aanwas niet het niveau haald wat je zou willen en over het algemeen een goede werk mentaliteit mist.
  Helaas zal deze tendens zich nog wel even voortzetten en bij de bond is het ook al niet veel beter helaas..
  Groetjes

 • vrijdag 21 mei 2010 / P. ten Kate

  Fijn dat je je mening kan kenbaar maken over een principeakkoord. Het gevaar is echter wel dat voornamelijk de mensen die het akkoord niets vinden de moeite zullen nemen om hun gal daarover te spuwen. De emotie, de waan van de dag en het korte termijn gewin kunnen soms slechte adviseurs zijn. Het bereikte akkoord moet mijns inziens geplaatst worden in het perspectief van de huidige stand van zaken en de toekomst van de grafische sector. Vergelijking met andere sectoren of individuele personen die er beter voorstaan of andere perspectieven hebben geeft een onjuist beeld. Kijken wij nog even terug op basis van de feiten dan zien wij de volgende inflatiecijfers ten opzichte van de verkregen loonstijgingen:
  2007 was de inflatie 1.6 % en uw loon steeg 2.75 %
  2008 was de inflatie 2.5 % en uw loon steeg 2.75 %
  2009 was de inflatie 1.2 % en uw loon steeg 2.75 %
  Deze stijgingen staan nog los van een eventuele periodieke verhoging voor zolang men nog niet aan het einde van de schaal zit. Dus voor vele was de netto loonstijging nog groter dan de structurele loonsverhoging zoals hierboven weergegeven. De sector heeft waarschijnlijk meer gegeven dan zij zich kon veroorloven. Maar afspraak was afspraak. Tegelijkertijd zien wij dat de sector de afgelopen jaren enorm gekrompen is ook al kunnen we dat natuurlijk niet alleen toeschrijven aan de loonsverhogingen. Vele collega’s hebben gedwongen afscheid moeten nemen van de sector. Deze ex-collega’s zijn er pas echt op achteruit gegaan en dan bedoel ik in niet alleen qua salaris. Mijns inziens zullen hogere looneisen op dit moment daarom alleen maar leiden tot nog meer faillissementen en reorganisaties en dus een grotere krimp van de sector. Als werknemers dragen wij mede verantwoordelijkheid voor de toekomst van de sector en dus ook mede verantwoordelijkheid voor onze eigen werkgelegenheid. Probeer uw keuze daarom bewust te maken en weeg “alle” belangen tegen elkaar af. Een gezonde grafische sector biedt u en uw collega’s gewoon betere kansen.

 • vrijdag 21 mei 2010 / jaap

  werkzaam in de kranten sector is er de afgelopen jaren een tweedeling ontstaan; journalisten krijgen 20 ! dagen extra verlof v.a. 55 jaar. De VUT premie is per 2011 van de baan in de journalisten CAO.
  werkzaam voor het zelfde product zijn dat toch geen kinderachtige verschillen t.o.v. de grafische CAO.
  En dan de WERKGEVERS ; bij PCM zijn dus de 'grote heren' met vele miljoenen vertrokken na wanbeleid . Bij allerlei overleg, voor die tijd en na die tijd, zag je op de parkeer terreinen directie auto's staan, waar van ik dan denk; van dat geld, wat zo'n auto kost, kun je, bij wijzen van spreken, een aardig huis kopen.... Dus hoe slecht gaat het dan eigenlijk?
  Inderdaad; het zelfde werk op allerlei afdelingen moet met de helft van de mensen worden verricht en i.p.v. extra beloning worden we 'afgeknepen'.
  Ik heb het hier natuurlijk niet over de kleine drukkerijen en ander kleine grafische bedrijven.
  Want daar zal het zeker geen vetpot zijn en zal 'de baas' het zeer zeker niet makkelijk hebben! Respect !! voor de mensen die daar werken!

 • donderdag 20 mei 2010 / Dick

  We worden weer afgescheept met een schijntje en dat in deze tijd.
  Persoonlijk heb ik opleidingen genoeg, maar kan er verder weinig mee.
  Offset drukkers zijn er nu al moeilijk te krijgen, laat staan als de inkomens nog lager worden.
  Straks gaat de branche nog slechter en dan nog meer inleveren??
  Werk wordt steeds zwaarder door hogere werkdruk en multifunctionaliteit, maar wel weer inleveren..
  Je moet verdorie wel in de ploegen werken om een beetje inkomen te krijgen als drukker.
  Ik pleit ervoor om weer terug te gaan naar een aparte Cao zoals in de tijd van Druk en Papier...Kunnen we kleinschaliger naar de mogelijkheden in de industrie kijken.
  En waar is de ingeleverde snipperdag gebleven??
  Als de Grafische Cao nog minder wordt kunnen we beter over naar een andere Cao...

 • donderdag 20 mei 2010 / Bernard van Iren

  Allereerst dank voor jullie reacties. Hieruit blijkt maar weer eens te meer dat de cao heel belangrijk is. Ik begrijp jullie reactie op de bescheiden loonsverhoging, en het klopt dat er in andere sectoren iets meer loonsverhoging is gegeven. Toch wil ik graag nogmaals benadrukken dat het in onze sector écht heel slecht gaat; van 44.000 naar 33.000 werknemers in anderhalf jaar en het einde is nog niet in zicht. Daarnaast hebben we óók nog te maken met een overcapaciteit van 20 procent, die de werkgelegenheid geen goed doet.

  Daarom is de prioriteit, in samenspraak met een afvaardiging van jullie, gelegd bij opleiding en zo veel mogelijk behoud van werkgelegenheid. Een opleidingsbudget van 2 procent is zeker niet niks. Natuurlijk moeten we de vinger aan de pols houden dat het budget er ook daadwerkelijk voor iedereen die een opleiding gaat volgen komt. Daar zullen wij als bond ons stinkende best voor doen samen met jou, want daarin hebben we elkaar nodig!

  De 2 keer 0,5 procent loonsverhoging structureel is bepaald nog niet makkelijk verkregen in het licht van de discussie vorig jaar zomer toen werkgevers af wilden van de 2,75 procent. Deze hebben we toen gelukkig weten vast te houden, een percentage dat zeker niet iedereen in Nederland vorig jaar heeft gehad.

  Tot slot, ik begrijp jullie verontwaardiging heel goed maar ik hoop dat jullie kunnen beseffen dat de prioriteit nu, in deze sector, niet bij een loonsverhoging ligt. Ik hoop met jullie dat in 2012 bij de nieuwe onderhandelingen de sector weer een beetje uit het dal gekropen is en dan zullen we zeker, en daar hebben we jullie steun dan weer bij nodig, gaan voor een goede loonsverhoging.

  Uiteraard blijf ik graag jullie reacties lezen!

  Bernard van Iren
  Bestuurder Grafisch FNV KIEM

 • donderdag 20 mei 2010 / M.P. de Keizer

  We moeten niet alleen kijken naar het feit van een cao verhoging
  per juli 2100 en januari 2012 wat volgens sommigen te mager is.
  Gezien deze tijd waaron honderden collega,s op straat komen ts staan kan je het in mijn ogen niet maken om meer dan inflatie te vragen.We moeten wel in de gaten houden dat we de laatste drie jaar 2,75% per jaar mochten ontvangen.Ook ik heb met diezelfde inflatie te maken,maar ik kan dit thuis al is het moeilijk uitleggen.We moeten dan in 2012 maar proberen om meer eruit te halen dan nu.
  Verder moeten we ons niet aleen vastpinnen op verhogingen en zijn
  meerdere zaken welke van belang zijn voor ons als medewerkers.Alles bij elkaar vind ik het een pakket wat recht doet
  aan de tijd waarin we nu zitten.Als lid van FNV KIEM kan je nog over dit principe akkoord stemmen ,maar let wel op je krijgt hier niemand voor de straat op tot iets beters te komen

 • donderdag 20 mei 2010 / mevrouw de Groot

  Wat een negativiteit. Heeft dan niemand in de gaten dat het verdomde slecht gaat in de grafische sectror? Veel ontslagen, faillissementen, reorganisaties en andere ellende.
  Natuurlijk had ik liever 3% loonsverhoging gehad in de nieuwe CAO.
  Maar,een iets lagere salarisverhoging plus een leuk bedrag om mezelf bij te scholen vind ik niet verkeerd.
  Goed gedaan onderhandelaars! Chapeau!

 • donderdag 20 mei 2010 / Sjon

  Hele slechte CAO, maanden hoor je niets over de CAO onderhandelingen, leden worden niet geraadpleegt. En dan komt dit eruit, een loonsverhoging van een 05 % per 1 juli 2011 kan de invlatie nooit volgen en dan aan het eind van de CAO ook nog een 0,5% betekent weer een half jaar gestolen. Voor het volgende CAO na 2012 zal het dan ook weer een jaar duren voor er een CAO verhoging in zit. Bij elkaar gaan we er flink op achteruit en van die scholing komt heel weinig terecht, want wie gaat dat controleren en wat gebeurd er als dat budget niet besteed wordt? Oondernemingsraden moeten onderhandelen over 50% van het budget van 2%. Waar gaat de andere 50% naar toe. Waneer is een opleiding arbeidsmarktgerelateerd opleiding en wie bepaald dat. Kortom een regeling met zoveel open einden. De vakbond vertrouwd de werkgever op zijn blauwe ogen.

  Die waardeloze RFR regeling bestaat ook nog steeds, met deze regeling kunnen werkgevers mooi onder een sociaal plan uitkomen. Als de werkgever aan de CAO vasthoudt staat de vakbond gewoon voor gek bij een personeelsbijeenmost wat een sociaalplan kunnen ze niet afdwingen want het staat in het CAO. Het is een goedkope manier om van je medewerkers af te komen (15% aanvulling gedurende je WW tijd) Zeker voor medewerkers met een langere diensttijd is dat een schijntje in vergelijking met bv de katonrechtersformule zelf in de nieuwe uitvoering.

  De werkgever lacht zijn broek inflarden.

  Als we als leden nog mogen stemmen over deze CAO stem ik tegen.

 • donderdag 20 mei 2010 / jaap

  Ja, dan ben je bijna 60 jaar , werkt al v.a. je 15 e en dan krijg je 2 x een half %tje salaris erbij in/na 2 jaar, én 2 % studiegeld. Graag maak ik aanspraak om deze 2 % te 'gebruiken' om toch ietsje eerder te kunnen stoppen dan bij 65 jaar.
  Misschien helpt het feit dat ik al VUT, nu FWG premie, betaal v.a. 1982.
  Studeren hoeft voor mij niet (meer) echt! Of het zou een rechten studie moeten zijn...

 • woensdag 19 mei 2010 / Bruin58

  Nog even een aanvulling op mijn voorgaande schrijven. Hier onder staat een citaat uit een krantenknipsel van 19 mei over een loonsverhoging van uitzendkrachten.


  Uitzendkrachten krijgen vanaf 5 juli een loonsverhoging van 1 procent en volgend jaar komt daar 0,5 procent bij. De Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) maakte dat woensdag bekend na overleg met de vakbonden over de cao.  In de cao voor de uitzendkrachten is bepaald dat de partijen ieder jaar voor 1 juli overleggen over een loonsverhoging. De hoogte daarvan wordt mede bepaald door het gemiddelde van loonsverhogingen in dertig andere cao's.

 • woensdag 19 mei 2010 / rudie

  ik vind dat jullie er weinig moeite voor gedaan hebben, die loonsverhoging lijkt nergens op, dit had toch minstens 1 % per jaar moeten zijn met terugwerkende kracht, verder vind ik dat scholing alleen in het belang van de werkgever is zodat die je makkelijk kan ontslaan en je naar een andere baan kan helpen dat scheelt hem weer ontslagvergoeding als er weer een reorganisatie komt. De grafische sector was vroeger een goede CAO maar de laatse 10 jaar wordt die steeds slechter, bedankt onderhandelaars lijkt wel of jullie omgekocht zijn

 • woensdag 19 mei 2010 / bruin58

  Ik heb grote twijfels over het principeaccoord. Waar blijft die 2% als er door de werkgever niet genoeg wordt gedaan aan scholing? Krijgen de werknemers dan 2% erbij? De inflatie in 2010 is ongeveer 1% dus gaan wij nu al geld inleveren. Als de inflatie in 2011 ook nog eens 1% is gaan wij in 1,5 jaar 1,5% in inkomen achteruit. Dit is ronduit beschamend. Ook de regeling Meer/minuren is niet goed. Nu zijn wij straks overgeleverd aan de grillen van de werkgevers en kunnen wij komen opdraven als hun dat uitkomt. Wat ik ook vreemd vind is dat het GOC pas voor 31 december 2011 een opleidingsprogamma hoeft te hebben.Waarom moet dit zo lang duren? De 2 jarige CAO is dan alweer bijna voorbij.

 • woensdag 19 mei 2010 / Stefan

  Wat? o.5% per 1 juli 2011 en in januari 2012 nog eens o.5% !? Moeten we anderhalf jaar wachten op die ene o.5% vanaf februari 2010?

  Sorry jongens, dit vind ik echt te gek!

  Het leven is alleen maar duurder geworden! Andere sectoren krijgen méér dan 1% voor kleine jaartje.

  Inflatie stijgt ook.

  Wat moet ik dit ervan denken?

 • woensdag 19 mei 2010 / r.moni

  het feit dat je nog lid bent is al uitzonderlijk.
  de vorige onderhandelingen zijn we ook genaaid, dus wie heeft er nu nog vertrouwen in de bond

 • dinsdag 18 mei 2010 / e .jansen

  pffff schandalig alles wordt duurder en wij worden weer afgescheept met o.5% dus lever gewoon in
  waarom kunnen de anderen wel meer krijgen kijk eens rond dan zie je het
  dus het is gewoon waardeloos goed gedaan hoor jongens
  daar betalen we de vakbond voor
  denk dat ik de vakbond maar op zeg want ze doen toch niks voor de mensen

 
 _____   ______       _  _  __  __   ___  
 / ____|| /_  _//   ___  | || | || \ \\/ //  / _ \\ 
/ //---`'  -| ||-   /  || | || | ||  \  //  | / \ || 
\ \\___   _| ||_  | [] || | \\_/ ||  / . \\  | \_/ || 
 \_____|| /_____//  \__ || \____//  /_//\_\\  \___// 
 `----`  `-----`   -|_||  `---`  `-` --`  `---`  
             `-`