/ Kiem Nieuws

RSS

Weinig banen voor oudere grafici

donderdag 18 augustus 2011 / Redactie / 12 reacties

In tegenstelling tot de positieve werkgelegenheidscijfers die het CBS deze week naar buiten bracht, is de werkeloosheid in de grafische industrie gestegen naar het record van 14 procent.

Geen banen voor 50-plussers
Eind juni waren er 3.575 volledig werkeloze grafici. Meer dan de helft van hen is boven de vijftig en heeft weinig zicht op een nieuwe baan. Dit meldt het grafische vaktijdschrift Pers in zijn editie van deze week. De cijfers worden genoemd in een interview met GOC onderzoeker Jos Teunen.

Voornamelijk ouderen zijn het slachtoffer zijn van aanhoudende ontslaggolf in de grafische industrie. Volgens Teunen is 'maar liefst 71 procent van de werkelozen 45 jaar of ouder' en 'meer dan de helft ouder dan vijftig jaar'.

Zorgelijk
Drie maanden geleden deed het CBS onderzoek naar de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat slecht één op de dertien 50-plussers aan de slag komt nadat zij werkeloos zijn geworden. Dat is acht procent.

In het interview met Pers geeft Teunen aan dat dit bekend is bij het ministerie van Sociale Zaken, vakbonden en politiek en wordt er hard gelobbyd voor aandacht voor deze groep, die na drie jaar werkeloosheid in de bijstand terecht komt.

FNV KIEM zet zich inderdaad in voor deze doelgroep. Via C3 probeert FNV KIEM mensen aan het werk te helpen via het project van-werk-naar-werk. In dat kader biedt FNV KIEM ook cursussen en opleidingen aan.

Print deze pagina

/ Kiem Reacties

 • dinsdag 02 februari 2016 / Martin

  Ik ben ook inmiddels bijna 40 jaar werkzaam geweest in de grafische industrie. De laatste 20 jaar bij dezelfde werkgever. Het grafische vak, en de techniek spraken me erg aan. En de leuke collega's van mijn laatste bedrijf. Al die leuke momenten delen we nog steeds met elkaar, want ondanks het feit dat ook wij onze baan zijn kwijtgeraakt...althans, de meeste van ons, zien een aantal van ons elkaar nog regelmatig. Het is inderdaad zuur en pijnlijk om na zoveel jaar inzet, en keihard werken (ook in de ploegendiensten) aan de dijk gezet te worden, en het label "werkeloze" opgeplakt te krijgen, en inderdaad....al die afwijzingen op sollicitaties....ook op banen ver beneden mijn werkniveau. Als je dan al een afwijzing krijgt, want in de meeste gevallen hoor je helemaal niets. Het wantrouwen en teleurstelling jegens de overheid neemt steeds verder toe naarmate de werkeloosheid langer duurt. Wie denkt dat ik stil ben blijven zitten heeft het fout. Ik beschik nog steeds over de trots mezelf te zijn, en over creativiteit te beschikken waarmee ik verder kan. Als ik geen werkgever kan vinden, dan word ik werkgever van mezelf...met of zonder medewerking van de controlerende overheidsinstanties. Ik heb het voorrecht dat ik in het verleden kunstacademie heb gedaan na mijn werk, en ben al jaren actief op het gebied van kunst en grafisch ontwerpen naast mijn gewone baan. Inmiddels begin ik het punt te bereiken dat ik daarmee verder kan. Als het niet hier is, dan is het in het buitenland. Gelukkig begin ik daar wel de erkenning te krijgen die ik verdien. Ik vertik het om over anderhalf jaar in de bijstand te komen en op last van de overheid gedwongen te worden papier te prikken voor een bijstandsuitkering (al heb ik ook op die banen gesoliciteerd). Blijf op een positieve manier geloven in jezelf en de kwaliteiten waarover je beschikt. Leeftijd heeft niets te maken met wie je bent, en de kwaliteiten die je opgebouwd hebt in je leven. Het leven is niet voorbij met je vijftigste.

 • maandag 05 september 2011 / Ook werkloos

  Na 42 jaar gewerkt te hebben als drukker, door faillisement in de
  WW gekomen. Nu na 3 jaar in de WW, nog steeds geen werk gevonden. Ben nu 62 jaar en daar mijn vrouw een baan heeft van
  24 uur per week kom ik ook niet in aanmerking voor een vervolg
  uitkering. Ook voor een VUT uitkering kom ik niet aanmerking daar ik, geheel buiten mijn schuld, door de WW periode niet voldoe aan
  de 10 jaar regel. 42 jaar gewerkt, altijd alle premies betaald en nu nergens meer recht op. Onbegrijpelijk en onrechtvaardig!!!!!!!!!

 • vrijdag 02 september 2011 / Ook werkeloos

  Ja het is waardeloos 27jaar in de grafische gewerk ben bij Thieme door een fallisiment ontslagen. En nu zoek maar iets anders afwijzing naar afwijzing of je hoort zelf helemaal niks op je solictatie brieven die je verstuurt schandalig vindt ik dat kleine moeite om iets te laten weten.

 • vrijdag 02 september 2011 / Leo

  Al drie jaar werkeloos heb 44 jaar gewerkt 13 jaar proost en brand en 31 jaar Ten Klei door faillissement heb ik geen werk meer en niemand wil je meer hebben.
  Krijg ook geen vut meer al die jaren betaald je woord gewoon bestolen en iedereen maar roepen we moeten langer werken maar niemand wil je hebben.Ik heb overal gesolliciteerd maar je krijgt totaal geen antwoord dat zijn de werkgevers van tegenwoordig. ik ben nu 61 kwam bij een uitzend bureau ze hadden werk voor me ik kon aardappelen die in een plastic zak zitten gaan stapelen zo gaan we hier met ouderen die al lang gewerkt hebben om.

 • vrijdag 02 september 2011 / Uitzichtloos

  Ik heb vanaf mijn 16e jaar in een grafisch bedrijf gewerkt als Diepdrukker ...Boekdrukker..en daarna bijna 25 jaar als offsetdrukker.
  Ik ben nu 2 jaar zonder werk vanwege een faillissement (na 20 jaar bij dat bedrijf gewerkt te hebben )
  Ik solliciteer mezelf suf maar krijg geen voet a/d grond.
  Je past niet in het stramien enz....enz.!
  Ik ben bijna 60 jaar nu ..wat moet ik ...tot mijn ..67e in de bijstand....dank je wel regering !!
  Ben van nature optimistich maar zie het nu echt niet meer...!
  Beetje wrang dar er in Den Haag wel goed voor zichzelf gezorgd wordt!!

 • zondag 28 augustus 2011 / L T. Baas

  Dit is al jaren aan de gang, sins de afschaffing van de oude ziektewet zijn ouderen een te groot risico geworden voor werkgevers. In elke sector waarbij met de handjes gewerkt moet worden zie je hetzelfde beeld. Hierin kan alleen verandering komen als de bonden zich hier hard voor gaan maken, en het mediabeeld van nu bijstellen naar de waarheid. Iedereen wordt nu wijsgemaakt dat er altijd werk te vinden is, als je maar wilt, en dat je als oudere door moet werken want er komt krapte op de arbeidsmarkt.
  Geloof me als die krapte er is wordt dit opgevangen door andere jongere europeanen. en de oudere blijft tot zijn 67 in de bijstand. Dus blijf af van AOW, en eerlijke verdeling van totaal gewerkte arbeidsjaren ten opzichte van pensioen.
  hiernaast goede maatregelen om werkgevers te dwingen om ouderen weer aan te nemen, bv. belastingspremies, boetes, ww bijdrage voor ieder boven de 45 die werkeloos is, desnoods weer een ziektewet regeling voorzien vanuit de staatskas.
  Maar doe iets.

 • dinsdag 23 augustus 2011 / Klaas

  Al maanden, nee al bijna 1,5 jaar bezig om aan een baan te komen, ook 33 jaar ervaring wordt zo weggegooid. Maakt niet uit hoor dan ga je gewoon wat anders doen!!!!!!! En de stelling van er is altijd werk....... ja maak dat de kat maar wijs. En kom niet met van dat ik niet wil.

 • dinsdag 23 augustus 2011 / Afgeschreven 55

  Ben 55 jaar en door fallisement ontslagen (Thieme). Na 37 jaar keihard werken in ploegendiensten is het erg hard om te merken dat blijkbaar niemand meer op je zit te wachten, maar iedereen wel vind dat je MOET werken! Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat je in een beschaafd land zomaar kunt worden gebroodroofd. Ik solliciteer me een ongeluk, maar zonder resultaat. De beloofde hulp van GOC/C3 is zeer magertjes en voegd t.o.v. het UWV nauwelijks iets toe. Schrikbeeld is dat ik na 37 jaar werken ieder dubbeltje moet gaan omdraaien en tot mijn 67ste iedere week een zinloze sollicitatie moet schrijven met telkens weer die afwijzing!
  Waar blijven de vakbonden, waar blijven de oppositiepartijen, wie komt er nog voor ons op! Of is de werkloosheid structureel en een onoplosbaar probleem? Erken dat dan gewoon en geef schijnbaar kanslozen met een langdurig arbeidsverleden op zijn minst een fatsoenlijke uitkering!

 • dinsdag 23 augustus 2011 / werkloze 50 jarige

  Het feit dat er zoveel 50 plussers werkloos zijn komt ook door het feit dat deze er als eerste uit gaan bij een overname.De werkgevers (collega's als het goed gaat) gooien eerst de mensen met ervaring eruit en laten de mensen met een jaarcontract (zoals in Zwolle is gebeurt) lekker aan het werk terwijl deze jonger zijn en meer kans hebben op een nieuwe werkgever.

 • maandag 22 augustus 2011 / ook werkloos

  Ik had ook een reactie geplaatst en deze was ook al te zien maar de waarheid is waarschijnlijk te hard.

 • vrijdag 19 augustus 2011 / Ook werkloos

  Al maanden ben ik aan het solliciteren als 50 jarige en al die mooie woorden ten spijt van vooral de vakbond is er geen werk voor mij als 50 jarige met een koffer vol ervaring.Al die grafische werkgevers doen er gewoon aan mee om de oudere werknemers maar vooral niet in dienst te nemen.Als er al een vacature is dan staat er bij leerling of wil opgeleid worden tot.Ik heb vanuit C3 een opleiding mogen volgen maar als er al zoveel werklozen zijn op dat vakgebied zal er geen aanbod voor mij zijn.Een aanbod uit het project werk naar werk heb ik nog nooit mogen ontvangen.Ik heb 33 jaar met veel genoegen en passie mijn beroep uitgeoefend maar zal door de starre houding van de grafische werkgevers een andere kant op moeten als ik niet in de bijstand wil na 33 jaar.

 • vrijdag 19 augustus 2011 / Ook werkloos

  Al maanden ben ik aan het solliciteren als 50 jarige en al die mooie woorden ten spijt van vooral de vakbond is er geen werk voor mij als 50 jarige met een koffer vol ervaring.Al die grafische werkgevers doen er gewoon aan mee om de oudere werknemers maar vooral niet in dienst te nemen.Als er al een vacature is dan staat er bij leerling of wil opgeleid worden tot.Ik heb vanuit C3 een opleiding mogen volgen maar als er al zoveel werklozen zijn op dat vakgebied zal er geen aanbod voor mij zijn.Een aanbod uit het project werk naar werk heb ik nog nooit mogen ontvangen.Ik heb 33 jaar met veel genoegen en passie mijn beroep uitgeoefend maar zal door de starre houding van de grafische werkgevers een andere kant op moeten als ik niet in de bijstand wil na 33 jaar.

 
 _____   _____        ______  ______   ___  
| __ \\  | ___||   ___  /_  _// /_____//  / _ \\ 
| | \ || | ||__   /  ||  -| ||-  `____ `  / //\ \\ 
| |__/ || | ||__   | [] ||  _| ||_  /___//  | ___ ||
|_____//  |_____||  \__ || /_____// `__ `  |_|| |_||
 -----`  `-----`   -|_|| `-----`  /_//   `-`  `-` 
             `-`       `-`