'Banken negeren helft hypotheekaanvragen zelfstandigen'

woensdag 27 april 2011 / Redactie / geen reacties

Meer dan de helft (51,8%) van de ondernemers wordt door banken genegeerd als zij een offerte aanvragen. Of zij krijgen simpelweg te horen dat er geen mogelijkheden zijn. Hierdoor kunnen zelfstandig ondernemers vaak bij maar één bank terecht. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen.

Eisen
Het onderzoek geeft aan dat meer dan 95 procent van de deelnemers het gevoel heeft dat banken meer eisen stellen aan zelfstandig ondernemers dan aan mensen die in loondienst zijn. De meest voorkomende eis die wordt genoemd is het aantonen van de jaarcijfers. Meestal wordt gevraagd om de cijfers van de afgelopen 3 jaar, maar er waren ook deelnemers die de cijfers van vijf jaar en zelfs toekomstige cijfers moesten laten zien om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Soms vragen banken zelfs naar het inkomen na de pensionering. Ook blijken banken de zekerheidseisen op te schroeven door additionele dure verzekeringen op te leggen.

Verschillen
Volgens de deelnemers zit er ook een groot verschil tussen de banken onderling. Zo zien veel ondernemers de Rabobank als een goede partner terwijl het hypotheekproces bij de ING bank als zeer moeizaam wordt ervaren. “Het aantal mensen dat flexibel werkt, blijft in de toekomst groeien. Als deze mensen niet kunnen toetreden tot de koopwoningmarkt dan wordt die markt steeds kleiner,” aldus Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen.

Gonggrijp vindt dat “banken en de overheid moeten meewerken aan één oplossing en niet met het excuus moeten komen dat iemand in loondienst meer zekerheden heeft. Overigens biedt een zelfstandig ondernemer meer zekerheid dan iemand die zich veilig waant in een loondienstverband. Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft dit niet.”

Bron: fnvzzp.nl

_  __   _    _     ____     __   __   _    _     _____