Hoeveel ga jij erop achteruit als zzp'er?

donderdag 29 augustus 2013 / Redactie / geen reacties

Als zzp'er in de creatieve sector krijg je –als de plannen van het kabinet doorgaan- straks te maken met drastische belastingmaatregelen. Er zijn plannen om de zelfstandigenaftrek te beperken en dat zal gevolgen hebben voor je netto inkomen als zzp’er. Door de bezuinigingen kun je er mogelijk zo’n 25 à 30 procent op achteruit gaan!

Omdat het veel zzp’ers niet duidelijk is hoeveel hun inkomen zal dalen, hebben FNV KIEM, Kunsten ’92 en Platform Beeldende Kunst de website www.blijfjijzzper.nl in het leven geroepen. Met de rekentool op deze pagina kunnen zzp’ers berekenen wat –met de nu nog geldende zelfstandigenaftrek- hun huidige netto inkomen is en wat straks hun netto-inkomen wordt als op belastingaftrek en startersaftrek wordt bezuinigd.

18% minder inkomen
Beeldend kunstenaar Aletta Curie nam de proef op de som op blijfjijzzper.nl: "Mijn bruto inkomen was vorig jaar 15.000 euro, waar ik netto zo'n 12.500 aan over hield. Wanneer de plannen doorgaan, valt mijn netto inkomen volgens de rekentool op de site 18% lager uit. Dan verdien ik netto nog maar 10.200."

Zorgen om creatief ondernemerschap
FNV KIEM, Kunsten '92 en Platform Beeldende Kunst maken zich grote zorgen over de toekomst van het creatief ondernemerschap als de bezuinigingen doorgaan. Staatssecretaris Weekers maakt over drie weken op Prinsjesdag bekend hoe hij 500 miljoen euro wil bezuinigen bij de aftrek voor zelfstandigen.

Realiteitszin kwijt
Peter van den Bunder, bestuurder zelfstandigen bij FNV KIEM: "Eerst worden de mensen in de creatieve sector de markt op gestuurd. En nu worden de randvoorwaarden vrolijk onderuit geschoffeld. Naar mijn idee is het kabinet de realiteitszin duidelijk kwijt." Op de website www.blijfjijzzp'er.nl kun je ook meedoen aan een anonieme mini-enquête en een online petitie ondertekenen. De resultaten worden later dit jaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

__    __     ___     _    _     ______    _____      ___
\ \\ / //   / _ \\  | || | ||  /_   _//  / ____||   / _ \\