FNV KIEM Zomeracademie voor startende zp’ers

vrijdag 13 juli 2012 / Redactie / 8 reacties

Je bent je aan het oriënteren op het starten van een zelfstandige beroepspraktijk of een bedrijf in de creatieve sector of je bent al bezig met de voorbereiding hiervan. Wat moet je allemaal doen en waar kun je tegenaan lopen? In augustus biedt FNV KIEM twee korte cursussen aan voor startende zp'ers.

8 augustus - Starten als zelfstandige in de creatieve sector
De creatieve sector vraagt om een specifieke aanpak van verschillende zaken. Tijdens deze cursus krijg je een antwoord op waar je in ieder geval rekening mee moet houden als startende ondernemer. Daarnaast wordt er ruim aandacht besteed aan de voor jou specifieke aandachtspunten.

Onderwerpen die aan de orde komen:
 Eigenschappen van de succesvolle ondernemer en zelfstandige beroepsuitoefening van creatieven;
 marketing en marktonderzoek;
 financiën: investeringsbegroting, financieringsplan en prognoses;
 organisatie: wetten en regels, rechtsvormen en verzekeringen;
 belastingen: omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting, fiscale voorzieningen;
 aandachtspunten in de creatieve sector, zoals:
 de artiestenregeling voor podiumkunstenaars;
 de positie van creatieven/beeldend kunstenaars (zoals tarieven; hang- en stagelden; btw problematiek).

Doelstelling
Aan het eind van deze cursus weet je wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf. Hierbij wordt extra aandacht gegeven aan de punten die specifiek komen kijken bij het starten als creatieve ondernemer.

Cursusleider
Peter van den Bunder is bestuurder Zelfstandigen en Media en geeft deze cursus ook aan studenten van ROC’s en Hogescholen in het kunstvakonderwijs en bij Kamers van Koophandel.

22 augustus - Uurtarief berekenen
 “De vorige zp’er deed het voor een bos bloemen”, horen zp’ers vaak van hun potentiële opdrachtgever wanneer de prijsstelling aan de orde komt. Maar met een bos bloemen kun je je huur niet betalen. Dus moet je met een goed onderbouwd uurtarief op de proppen komen. I

n deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Waarop is je tarief gebaseerd?
• Welke factoren beïnvloeden het tarief?
• Hoeveel wil/moet je verdienen.
• Wat is de klant bereid te betalen: korting geven is makkelijk, maar een prijs verhogen is veel lastiger. • Berekenen van je marktwaarde.
• Methoden om je tarief te bepalen.
• Hoe maak je een offerte en wat zijn de eisen die aan een factuur worden gesteld.
In deze cursus wordt ook stil gestaan bij het vaststellen van tarieven voor beeldend kunstenaars.

Doelstelling
Doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht hoe een tarief in elkaar steekt en hoe je je eigen tarief kan bepalen.

Cursusleider
Jitske van Kaam is stafmedewerker Netwerk Actieve Leden en coördinator van het trainingsaanbod voor zelfstandigen. Zij geeft deze cursus ook aan studenten van ROC’s en Hogescholen in het kunstvakonderwijs en Kamers van Koophandel.

De cursussen sluiten goed op elkaar aan, maar kunnen eventueel ook los van elkaar gevolgd worden.

Plaats en tijd
Beide cursussen zijn van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Kantoor van FNV KIEM in de Jan Tooropstraat 1 in Amsterdam.

Deelname is gratis voor leden van FNV KIEM.
Niet-leden betalen € 25,- en zijn meteen lid van FNV KIEM.

Aanmelden
Helaas, deze data zijn volgeboekt. We zijn nieuwe data aan het inplannen. Stuur een mail naar het secretariaat voor voorinschrijving.

Kijk ook naar ons overige trainingsaanbod voor zp’ers op www.fnv-kiem.nl/trainingen

• donderdag 02 augustus 2012 / M D Ligeon

Helaas, deze cursussen zitten al vol. Er wordt hard gewerkt aan vervolgdata. Houdt onze site in de gaten en stuur een mail naar l.lucassen, zodra er meer data bekend zijn sturen we je die toe.

• woensdag 01 augustus 2012 / kaat ruys

Kan je niet meer inschrijven voor de zomeracademie?
    In ieder geval is er op het inschrijfformulier geen optie (meer) mogelijk voor 8 en 22 augustus.

• vrijdag 13 juli 2012 / Taiyo Beuzel

Doe ik :-)

• vrijdag 13 juli 2012 / FNV KIEM

@Taiyo Beuzel. Bij succes volgen er meer cursussen op andere locaties in het land. Houd onze site in de gaten.

• vrijdag 13 juli 2012 / FNV KIEM

@Peter van Assen. Het is 8 augustus, en geen 9 augustus. Helaas, nog geen andere data, maar bij sucees volgt er misschien een nieuwe datum. Houd onze site in de gaten.
    FNV KIEM

• vrijdag 13 juli 2012 / Peter van Assen

Leuk, wil ik doen, maar kan helaas niet op 9 augustus. Zijn er meer data voor deze training?

• vrijdag 13 juli 2012 / FNV KIEM

In Amsterdam kunnen we het in eigen huis gratis aanbieden aan leden.

• vrijdag 13 juli 2012 / Taiyo Beuzel

Leek me interessant, maar waarom in Amsterdam? Er zijn wel centralere, beter bereikbare plekken...

_    _    _    _     _____    _    _     _____    __   __
| \  / || | || | ||  /  ___|| | || | ||  / ____||  \ \\/ //